Wood apple လို့ေခၚတဲ့ သီးသီး၏ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

Wood apple လို့ေခၚတဲ့ သီးသီး၏ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား
သီးသီးမွာ လုံးဝိုင္းၿပီး သစ္သားေရာင္ သန္းေနပါတယ္။ သီးသီးက မာေက်ာ္ၿပီး အျပင္အေရာင္မွိုင္းကာ အတြင္းမွာ ညိဳေရာင္သန္းေနတဲ့ အႏွစ္ရွိပါတယ္။ သီးသီးမွာ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူး အမ်ားအျပားရွိတာေၾကာင့္ တန္ဖိုး အရွိဆုံး ေဆးဖက္ဝင္ အပင္ အမ်ိဳးအစား တစ္မ်ိဳးအျဖစ္ အိႏၵိယမွာ အသုံးမ်ားၾက ပါတယ္။
ဗီတာမင္ ပါဝင္မွုမ်ားျခင္း
သီးသီးမွာ ေအာက္ဇဲလ္လစ္၊ မဲလ္ လစ္၊ ဆစ္ထရစ္နဲ႔ တန္းနစ္အက္စစ္တို့ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ကယ္လ္စီယမ္၊ သံဓာတ္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ ကာရိုတင္း၊ သိုင္ ယာမင္း၊ ရိုင္ဘိုဖေလဗင္နဲ႔ နိုင္ယာစင္ စတဲ့ ဗီတာမင္နဲ႔ သတåုဓာတ္ေတြလည္း အမ်ားအျပား ပါဝင္ေနပါတယ္။ သီးသီး မွာ ပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ပမာဏဟာ ေဆး ဖက္ဝင္အစာအျဖစ္ အိႏၵိယမွာ အသုံးမ်ား ရတဲ့ အေၾကာင္းရင္းလည္း ျဖစ္ပါတယ္။
အစာေျခလမ္းေၾကာင္း ေဝဒနာမ်ားကို သက္သာ
ေစျခင္း
သီးသီးမွာ တန္နင္ဓာတ္ ပါဝင္တာ ေၾကာင့္ နာတာရွည္ ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလၽွာ ေရာဂါလို အစာေျခစနစ္ေဝဒနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။ သီးသီးအႏွစ္ကို ပ်ားရည္နဲ႔ ေရာစားတာေၾကာင့္ အစာမ ေၾကတာကို သက္သာေစပါတယ္။
အစာအိမ္အနာကို သက္သာေစျခင္း
သီးသီးအပင္ရဲ့ အရြက္ဟာ အစာ အိမ္အနာ (Peptic Ulcer) ကို သက္ သာေစနိုင္ပါတယ္။ သီးသီးအရြက္ကို တစ္ ညလုံး ေရထဲ စိမ္ထားၿပီး နံနက္ခင္းမွာ ေရကို စစ္ကာ အရြက္ကို စားေပးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ သီးသီးအႏွစ္သားကို စား တာေၾကာင့္ အစာအိမ္အနာကို အနာ က်က္ေစၿပီး နာက်င္မွုေဝဒနာကို သက္ သာေစပါတယ္။
အပွုဒဏ္ ခံရေသာ ေဝဒနာမ်ားကို သက္သာေစပါတယ္သီးသီးဟာ အပူဒဏ္ေၾကာင့္ ျဖစ္ တဲ့ ေဝဒနာကိုလည္း သက္သာေစတယ္ လို့ အိႏၵိယမွာ နာမည္ႀကီးပါတယ္။ သီး သီးေဖ်ာ္ရည္ထဲကို သံပရာရည္ေလးစက္ ခန္႔ထည့္ကာ အပူဒဏ္ခံရသူလူနာအား သုံးရက္ဆက္တိုက္ တိုက္ေကၽြးေလ့ရွိပါ တယ္။
အသက္ရွု လမ္းေၾကာင္း ေဝဒနာမ်ားကို သက္သာ
ေစျခင္း
သီးသီးအရြက္ဟာ အေအးမိေဝဒ နာနဲ႔ တျခားအသက္ရွူလမ္းေၾကာင္း ေဝ ဒနာကို ေရွာင္လႊဲနိုင္ေစ႐ုံသာမက မၾကာ ခဏျပန္ျဖစ္တတ္တဲ့ အေအးမိေဝဒနာကို လည္း သက္သာေစပါတယ္။ သီးသီးကို စားေပးတာက လည္ေခ်ာင္းနာတာနဲ႔ နာ တာရွည္ ေခ်ာင္းဆိုးေဝဒနာကို သက္သာ ေစပါတယ္။
ေက်ာက္ကပ္ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစျခင္း
သီးသီးကို ပုံမွန္စားေပးတာေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္ေဝဒနာေတြကို သက္သာ ေစပါတယ္။ ပုံမွန္စားေပးရင္ ဆီးေက်ာက္ တည္တာကို သက္သာေစပါတယ္။ တစ္ ေန႔ သီးသီး အႏွစ္သား ၁ဝဝ ဂရမ္နဲ႔အ ထက္ စားရင္ ေက်ာက္ကပ္ေဝဒနာရွိသူ ေတြကို သက္သာေစတယ္လို့ ေလ့လာသူ ေတြက ဆိုပါတယ္။
မ်က္စိ က်န္းမာေရး ေစာင့္ေရွာက္မွု
သီးသီးမွာ ကယ္ရိုတင္းပါဝင္တာ ေၾကာင့္ မ်က္စိက်န္းမာေရးအတြက္ အ က်ိဳးရွိပါတယ္။ ကယ္ရိုတင္းဟာ မ်က္စိ ကို က်န္းမာေအာင္ ပံ့ပိုးေပးနိုင္တာ ေၾကာင့္ သီးသီးကို ပုံမွန္စားေပးတာက မ်က္စိအျမင္အာ႐ုံ က်န္းမာေရးကို ေကာင္း မြန္ေစပါတယ္။ တခ်ိဳ့ မ်က္စိေဝဒနာရွိ သူေတြကို သီးသီးပုံမွန္ စားဖို့ မ်က္စိဆရာ ဝန္တခ်ိဳ့က အႀကံျပဳေလ့ ရွိပါတယ္။