မွို ႏွင့္ က်န္းမာေရး




မွို ႏွင့္ က်န္းမာေရး

မွို အမ်ိဳးအစား အမ်ားႀကီးရွိေပမယ့္ အက်ိဳးျပဳရာမွာေတာ့ တူညီမွု ရွိၾကပါတယ္။ မွိုမွရတဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူး ၅ ခ်က္ကို ေဖာ္ျပပါမယ္။

မွိုဟာ လူကဲ့သို့ပင္ ေနေရာင္ျခည္နဲ႔ ေတြ႕ ထိတဲ့အခါ ဗီတာမင္ ဒီ ထုတ္လုပ္ပါတယ္။ ဒီအစြမ္းသတၱိက အျခား အသီးအရြက္မွာ မရွိပဲ မွိုမွာသာ ရွိပါတယ္။

ဗီတာမင္ ဒီက အစာမွာပါလာေသာ ကယ္လဆီယမ္ ၊ သံဓါတ္ ၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ေဖာ့စဖိတ္၊ ဇင့္ တို့ကို အူက စုပ္ယူရာမွာ ပိုမို စုပ္ယူဖို့ အားေပးပါတယ္။ အရိုးမ်ား သန္မာဖို့ ဗီတာမင္ ဒီ က အေရးႀကီးပါတယ္ ။

မွိုဟာ ကိုယ္ခံအားစံနစ္ကို အားေကာင္းေစပါတယ္။

ဗိုင္းရပ္ပိုးကို တိုက္ခိုက္တဲ့ ဓါတ္ ထုတ္လုပ္ရာမွာ အကူအညီ ေပးပါတယ္။

တစ္ရွုးမ်ား ျပင္ဆင္ဖို့ ပရိုတိန္းဓါတ္ ထုတ္လုပ္ရာမွာလည္း ကူညီပါတယ္။

မွိုက ရိုးတြင္ျခင္ဆီထဲက ကိုယ္ခံအားစံနစ္ ဆဲလ္ ( dendritic cells ) မ်ား ရင့္သန္ဖို့ အားေပးပါတယ္။

မွိုမွာ ဓါတ္တိုးကာကြယ္ျခင္း ( antioxidants ) သတၱိ ရွိပါတယ္။ ဆဲလ္မ်ား ဓါတ္တိုးပ်က္ဆီးျခင္းကို ေကာင္းစြာ ကာကြယ္ပါတယ္။

ဗီတာမင္ ဘီမ်ားဟာ အစာထဲက ကာဘိုဟိုက္ၿဒိတ္ (carbohydrates)ကို ေလာင္စာ ( (glucose) အျဖစ္ ေျပာင္းလဲေပးၿပီး ၊ ၎ ဂလူးကို့ကို စြမ္းအင္ထုတ္လုပ္ရာမွာ အသုံးျပဳပါတယ္။

မွိုမွာ ဗီတာမင္ ဘီတူး vitamin B2 (riboflavin) ၊ ဗီတာမင္ ဘီသရီး vitamin B3 (niacin) ေျမာက္မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္ ။ဒါေၾကာင့္ ဇီဝကမၼျဖစ္စဥ္ကို မွိုက အေထာက္အပံ့ေပးပါတယ္။

ေသြးထဲမွာ ဆီလီနီယမ္ ( selenium ) ျမင့္မားစြာရွိပါက ဆီးအိမ္ကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ကာကြယ္မွုက အမ်ိဳးသမီးမ်ားမွာ ပိုၿပီး ထင္ထင္ရွားရွား ေတြ႕ ရပါတယ္။

မွိုမွာ ဆီလီနီယမ္ အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။

မစားသင့္တဲ မွို စားမိရင္ မွိုဆိပ္က ေၾကာက္စရာ ေကာင္းသေလာက္၊ စားသင့္တဲ့ မွိုကလည္း ထူးထူးျခားျခား အက်ိဳးျပဳတာ ေတြ႕ ရပါတယ္။ ရာသီစာ မွို အေၾကာင္း သိေကာင္းစရာေလးပါ ခင္ဗ်ာ ။

က်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစ
Crd Dr. Myint Thein