ကင္ဆာေရာဂါကုသရာတြင္ အေထာက္အကူျပဳေသာ ျမန္မာ့ေဆးဖက္ဝင္အပင္မ်ား




ကင္ဆာေရာဂါကုသရာတြင္ အေထာက္အကူျပဳေသာ
ျမန္မာ့ေဆးဖက္ဝင္အပင္မ်ား

တစ္ေလာက အင္တာနက္ သတင္းတစ္ပုဒ္ဖတ္ရာတြင္ ၾကက္ဟင္းခါးသီး (Bitter Melon or Bitter Gourd) တြင္ပါဝင္ေသာ သတၳဳရည္သည္ ကင္ဆာဆဲလ္ပြားမွုကို တားဆီးေပးျခင္းေၾကာင့္ ရင္သား ကင္ ဆာ၊ သားအိမ္ေခာင္းကင္ဆာ၊ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ၊ ပန္ကရိယကင္ဆာမ်ားကို သက္သာေစနိုင္သည္ဟုဆို သည္။ ထို့အျပင္ လတ္ဆတ္ေသာ ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွ အရည္ကို (သတၳဳရည္ကို )ဦးေခါင္းတြင္ လိမ္းေပး မည္ဆိုလၽွင္ ဆံပင္ကၽြတ္ျခင္း၊ အေရာင္မြဲျခင္း၊ ဆံပင္ႏွစ္ခြျဖစ္ျခင္း၊ ေဗာက္ထ၍ ယားယံျခင္းတို့ကို ေပ်ာက္ ကင္းေစနိုင္သည္ဟု ဖတ္ရွုရသည္။

အေနာက္တိုင္းသုေတသနအရ ၾကက္ဟင္းခါးသီးတြင္ မေကာင္းေသာအဆီကို ေလၽွာ့ခ်ေပးေစနိုင္ ေသာ ဓာတ္မ်ားပါဝင္ၿပီး ဆီးခ်ိဳေရာဂါကိုလည္း ေကာင္းစြာ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစနိုင္သည္ဟု ဆိုသည္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးစားျခင္းျဖင့္ အစာစားခ်င္စိတ္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးေသာေၾကာင့္ အဝလြန္ျခင္းကို ကာကြယ္ သည္ဟု ဆိုသည္။ ဝက္ၿခံ၊ ႏွင္းခူႏွင့္ ဆီးခ်ိဳအနာမ်ားကိုပါ ေပ်ာက္ကင္းေစနိုင္သည္။

ၾကက္ဟင္းခါးသီးစားသုံးေပးျခင္းျဖင့္ တုတ္ေကြးျဖစ္ေသာရာသီတြင္ ဖ်ားနာျခင္း၊နာတာရွည္ေခ်ာင္း ဆိုးျခင္း၊ မ်က္ႏွာႏွင့္ကိုယ္ေရာင္ရမ္းျခင္း၊ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းမ်ားကိုပါ သက္သာေစနိုင္သည္။ စမ္းသပ္ခ်က္မ်ားျပဳ လုပ္ေနရာ HIVပိုးကိုကုသရာမွာပင္ အေထာက္အကူျဖစ္ေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္ဟု သုေတသနက ဆိုသည္။

သို့ေသာ္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးတြင္ အက်ိဳးမျပဳေသာ ဓာတ္ပစၥည္းအခ်ိဳ့ ပါဝင္ျခင္းေၾကာင့္ မတည့္ ေသာသူမ်ားတြင္ ဝမ္းေလၽွာျခင္း၊ ဗိုက္နာျခင္း၊ ေအာ့အန္ျခင္း၊ ေလေအာင့္ျခင္း၊ တံေတြးအမ်ားအျပား ထြက္ျခင္းမ်ား ျဖစ္နိုင္သည္။ ေသခ်ာစြာက်က္ေအာင္ ခ်က္ျပဳပ္မစားသုံးလၽွင္ ပို၍ ျဖစ္နိုင္သည္။ အစား မ်ားလၽွင္၊ ႀကိဳက္၍ အလြန္အကဲစားလၽွင္ ဝမ္းေလၽွာျခင္း၊ ဗိုက္ေအာင့္ျခင္း၊ ျဖစ္ေစနိုင္သျဖင့္ အသီးႏွစ္လုံး ထက္ ပိုမစားရဟု ေရးသားထားသည္။

စာေရးသူကိုယ္ေတြ႕

စာေရးသူ၏ အေဒၚတစ္ဦးသည္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးအလြန္ႀကိဳက္သည္။ သူခ်က္ေသာ ၾကက္ဟင္း ခါးသီးမွာ အလြန္စားေကာင္းသည္။

ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို မခ်က္မီပါးပါးလွီးၿပီး ေခတၱဆားရည္စိမ္ထား သည္။ (၁၀)မိနစ္ခန္႔စိမ္ၿပီးမွ ၾကက္သြန္အျဖဴအနီကို ဆီသပ္ၿပီးေနာက္ ပုဇြန္ေျခာက္ နိုင္နိုင္ျဖင့္ ၾကက္ဟင္း ခါးသီးကို ႏွပ္၍ခ်က္သည္။

အေဒၚခ်က္ေသာ ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ မူလအစိမ္းေရာင္မေပ်ာက္ပါ။ ပုဇြန္ ေျခာက္ အရသာျဖင့္ အနံ့ေမႊးၿပီး အလြန္စားေကာင္းသည္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီး၏ ခါးခ်ိဳေသာ အရသာေၾကာင့္ ခံတြင္းပ်က္ေနသူမ်ား အစာစားခ်င္စိတ္ကို ျဖစ္ေပၚေစသည္ဟု အေဒၚကေျပာသည္။ ငယ္စဥ္က ထမင္းၿမိန္ ေသာဟင္းပြဲတြင္ အေဒၚ၏ ၾကက္ဟင္းခါးသီးခ်က္မွာ မေမ့နိုင္စရာျဖစ္သည္။

ျကက္ဟင္းခါးသီးစား၍ ေဘးျဖစ္သူ လည္းရွိသည္။ စာေရးသူ၏ ရပ္ေဆြရပ္မ်ိဳးျဖစ္ေသာ ဦးေလး တစ္ဦးမွာ ၾကက္ဟင္းခါးသီးစား၍ အစားမေတာ္တစ္လုတ္ အသက္ဆုံးရွုံးရဖူးသည္။ သူသည္ ဝက္သား ဟင္းႀကိဳက္သည္။ ဝက္သားကို အဆီ၊ အေခါက္၊ အသားပါေသာ သုံးထပ္သားဟင္းကို ခ်က္စားေလ့ရွိ သည္။ တစ္ေန႔တြင္ နံနက္ပိုင္းတြင္ ဝက္သား သုံးထပ္သားဟင္း ခ်က္စားသည္။ ညစာစားခ်ိန္ တြင္လည္း နံနက္က က်န္ေသာဝက္သားဟင္းကို ျပန္ေႏႊးစားသည္။

ထိုညေနတြင္ ေဈးသိမ္းၿပီးျပန္လာေသာ သူ႔ဇနီး က ၾကက္ဟင္းခါးသီး ဝယ္လာၿပီး ေၾကာ္ခ်က္ ခ်က္စားသည္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို ကၽြတ္ကၽြတ္ကေလး ေၾကာ္စားေသာခ်က္နည္း တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ ထိုဦးေလးသည္ ညေန (၆)နာရီခြဲခန္႔တြင္ ဝက္သားဟင္း၊ ၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္ ႏွစ္မ်ိဳးစားၿပီး ည (၈)နာရီခန္႔တြင္ တီဗြီေရွ႕တြင္ထိုင္ၿပီး သတင္းၾကည့္ေနရင္း လိုင္း ေျပာင္းရန္ ရီမုကြန္ထရိုးႏွိပ္ရာ ႏွိပ္မရဘဲ လက္မွ လြတ္က်သြားၿပီး မူးတယ္ဟုေျပာကာ သတိလစ္လဲက် သြားသည္။

သူ႔ကို ေပြ႕ခ်ီၿပီး အနီးအနားရွိ ေဆးခန္းတစ္ခုသို့ ပို့ၾကသည္။ ေဆးခန္းမွ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ၿပီး အထက္ေသြး (၂၀၀) ေက်ာ္ေနသျဖင့္ ေဆး႐ုံပို့ရန္ေျပာသည္။ စာေရးသူတို့္၏ နယ္ၿမိဳ့ကေလးမွာ ရန္ကုန္ ေဆး႐ုံႀကီးႏွင့္ မိုင္ (၅၀) ေက်ာ္ေဝးသည္။ ကားငွားၿပီး ေဆး႐ုံပို့ေသာ္လည္း ေသဆုံးသြားသည္။ ဆရာဝန္ ႀကီးမ်ားက ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာ ျပတ္သြားသည္ဟု ယူဆၾကသည္။

ျကက္ဟင္းခါးသီးသည္ အခါးဓာတ္ႂကြယ္ဝၿပီး တိုင္းရင္းေဆးပညာ အယူအဆအရ ေလစာျဖစ္ သည္။ ဝက္သားသည္လည္း ေလစာျဖစ္သည္။

ေလစာ ႏွစ္မ်ိဳးကို တစ္ႀကိမ္တည္း တြဲဖက္၍ မစားသင့္ေပ။ ႏွစ္မ်ိဳးတြဲအင္အားျဖင့္ တိုက္ခိုက္မွုေၾကာင့္ အထက္ေလပင့္ၿပီး ေခါင္းမူးျခင္း၊ ေအာ့အန္ျခင္း၊ ႏွလုံးေလရိုက္ ျခင္း၊ ထို့ထက္အခန္႔မသင့္လၽွင္ အထူးသျဖင့္ အသက္ႀကီးသူမ်ားတြင္ ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာ ျပတ္သည္အ ထိ ျဖစ္နိုင္သည္ကို သတိျပဳၾကေစလိုသည္။

အိႏၵိယေဆးက်မ္းအဆို

ၾကက္ဟင္းခါးသီးသည္ အားေဆး၊ ဗိုက္နာေပ်ာက္ေဆး၊ လွုံ႔ေဆာ္ေဆး၊ အန္ေဆး၊ ဝမ္းေပ်ာ့ေဆး အျဖစ္သုံးရ၏။

အသား၊ အရြက္ သတၳဳရည္ႏွင့္ အေစ့မ်ားသည္ သံပိုးက်ေစ၏။ အရြက္မ်ားသည္ နို့ရည္ကို ပြားေစ၏။

အျမစ္သည္ ဝမ္းခ်ဳပ္ေစ၏။

အသီးႏွင့္အရြက္ သတၳဳရည္ကို ကုဌႏူနာ၊ ျမင္းသရိုက္နာ၊ အသားဝါ ေရာဂါမ်ား၌ ေပးရ၏။ ဝါတရက္နာ၊ အသည္းေရာဂါႏွင့္ ေဘလုံးေရာဂါမ်ားတြင္ အသီးကိုေကၽြးရ၏။ (ဗိေႏၵာ+ သိပၸံ အာဟာရ စြယ္စုံအဘိဓာန္၊ ၁၉၇၇ ခုႏွစ္ထုတ္ စာ- ၁၉၈)

ၾကက္ဟင္းခါးသီးျဖင့္ ေရာဂါႀကီး အေတာ္မ်ားမ်ားကို ေဆးအျဖစ္ သတၳဳရည္ျပဳလုပ္ၿပီး တိုက္ေကၽြး သည္ကို အိႏၵိယနိုင္ငံတြင္ မ်ားစြာေတြ႕ရွိရသည္။

ခါးသျဖင့္ ဟင္းစားဇြန္း (၂) ဇြန္းခန္႔ ေသာက္သုံးလၽွင္ပင္ ထိေရာက္သည္။

ေပ်ာက္ကင္းနိုင္ေသာ ေရာဂါမ်ားတြင္ ေဘလုံးေရာဂါ ပါဝင္သည္ကို ေတြ႕ရသည္။ ေဘလုံးေရာဂါ သည္ အလုံးအက်ိတ္ျဖင့္ျဖစ္ေသာ ေရာဂါျဖစ္ၿပီး ကင္ဆာေရာဂါႏွင့္ အလြန္နီးစပ္သည္။ အလုံးအက်ိတ္မွ အျမစ္တြယ္ၿပီး အႏွံ့အျပားသို့ ျပန္႔ပြားသြားနိုင္ေသာ ေရာဂါမွာ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္သည္။ ေရာဂါျဖစ္လၽွင္ ကုသမွုမွာ ျပန္႔ပြားျခင္းကို ထိန္းခ်ဳပ္နိုင္ျခင္းျဖစ္သည္။

ၾကက္ဟင္းခါးသီးသတၳဳရည္သည္ ထိုသို့ ထိန္းခ်ဳပ္ ရာတြင္ အေထာက္အကူျဖစ္ေစနိုင္သည္ဟု ယူဆရသည္။

ဓာတ္သေဘာ

တိုင္းရင္းေဆးဆရာႀကီးမ်ား အယူအဆအရ ၾကက္ဟင္းခါးသီးသည္ သည္းေျခႀကိဳက္အစာျဖစ္ၿပီး သီတ ေတေဇာ၊ သီတဝါေယာ ဓာတ္စာ၊ ေလသက္ေသြးတက္ျဖစ္သည္။ မလြန္ကဲေအာင္ အစာအတြဲမမွား ေအာင္ သတိထားစားရမည္။
တန္ေဆး လြန္ေဘး ျဖစ္သည္။

ၾကက္ဟင္းခါးသီးႏွင့္ မသင့္ေသာအစာမွာ မွိုျဖစ္သည္။ မွိုဟင္းႏွင့္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးဟင္း တစ္ႀကိမ္ တည္း ေရာစပ္၍စားသုံးလၽွင္ အဆိပ္ျဖစ္ေစနိုင္သည္။

အရသာႏွင့္ ဂုဏ္သတၱိ

ျမန္မာေဆးက်မ္းမ်ား အလိုကိုလည္း သိထားသင့္သည္။ ေဆးက်မ္းမ်ားအလိုအရ ၾကက္ဟင္းခါး သီးသည္ ခါး၏။ ဆိမ့္၏။ ေအး၏။ ေသြးကိုတက္ေစ၏။ သလိပ္၊ သည္းေျခကို နိုင္၏။

(မ်ားလၽွင္) ေလကို ပ်က္ေစ၏။

ဖ်ားနာ၊ ပ႑ဳနာ(ေသြးအားနည္းေရာဂါ)၊ ေမဟနာ၊ ပိုးနာတို့ကိုနိုင္၏။ ဝမ္းမီးကိုေတာက္ေစ၏။ မီးယပ္ဝမ္းပ်က္ေရာဂါႏွင့္သင့္၏။ ပထဝီဓာတ္ အခိုးေရာက္တတ္၏။

ဝါေယာဓာတ္ေဆာင္သျဖင့္ ဝါေယာ ဓာတ္ပ်က္သည္ကိုနိုင္၏။ မ်ားလၽွင္ဝါေယာလြန္တတ္၏။

အပုပ္ကိုနိုင္၏။ အပုပ္ေၾက၏။ ေလပ်က္ဝမ္းက် နာကို နိုင္၏။ အပူလြန္ကဲ၍ လူးလဲျဖစ္သည္ကို ၿငိမ္းေစ၏။ ဝါေယာ ပထဝီလြန္ကဲၿပီး မပူလြန္း မေအးလြန္ ေသာ ေတေဇာရွိ၏။ ဝမ္းေလကို ခ်ဳပ္ေစ၍ ေတာင့္တင္းေညာင္းညာေစတတ္၏။

နို့စို့ကေလး၌ ဝမ္းစိမ္းမ်ား သြားေနလၽွင္ နို့တိုက္မိခင္က ခ်က္စားရ၏။

ၾကက္ဟင္းခါးရြက္၏ အရသာႏွင့္ ဂုဏ္သတၱိမွာ ခါး၏။ ေအး၏။ ေၾကက်က္ၿပီးေနာက္စပ္၏။ ေၾက က်က္လြယ္၏။ ေလတို့ကို ၿဖိဳခြဲတတ္၏။ ေလကို အနည္းငယ္ျဖစ္ေစတတ္၏။ ဝမ္းကို သက္ေစ၏။ ပိုးကို နိုင္၏။

သလိပ္ သည္းေျခကို နိုင္၏။ စာေလာင္ျခင္းကို ျဖစ္ေစတတ္၏။

မ်က္စိေရာဂါ၊ ဝစၥမဂ္ေရာဂါ (မက္ ကေလာင္နာ)၊ ေယာနိနာ၊ အဖ်ားေရာဂါ၊ ပိုးေရာဂါ၊ ေသြးေဖာက္ျပန္၊ ေသြးအားနည္းေရာဂါ၊ ဆီးေရာဂါ မ်ား၊ ပန္းနာ၊ အနာေပါက္၊ ေလႁပြန္ေရာင္ေရာဂါတို့ကို ေပ်ာက္ေစသည္။

ဝမ္းျပည့္ရင္ကယ္၊ ေအာ့အန္ ေခ်ာင္းဆိုး၊ အဆိပ္သင့္ အေညႇာ္အသင္းတို့ကို နိုင္၏။

ဝမ္းသက္ျခင္း၊ ဦးေခာင္းခဲျခင္း၊ ေလေၾကာင့္ ေျခ လက္လိမ္ေကြးျခင္းတို့ကို ၿငိမ္းေစ၏။ အစာကို ေၾကေစ၏။

ျကက္ဟင္းခါးရြက္သည္ ဓာတ္သေဘာအရ … အေအးဝါေယာ အသက္( သီတ ေတေဇာ၊ သီတ ဝါ ေယာ) ဓာတ္သက္၊ ေလသက္ ေစေသာအစာျဖစ္သည္။

ၾကက္ဟင္းခါးရြက္ကို စားသုံးရာတြင္ ေရေႏြးေဖ်ာ၊ တို့စား၊ ျပဳပ္တို့၊ မီးၿမိဳက္တို့စား ရသည္။ ေဆးအျဖစ္ အရြက္ကို အရည္ညႇစ္ၿပီး သတၳဳရည္ ဟင္းစားဇြန္း ႏွစ္ ဇြန္းအထိ သုံးေဆာင္နိုင္သည္။

အခါးမႀကိဳက္သူမ်ားအတြက္

ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္သူ အမ်ားစုကို ေလ့လာၾကည့္ေသာအခါ အခ်ိဳႀကိဳက္သူမ်ားျဖစ္သည္ကို ေတြ႕ရ သည္။ ခ်ိဳ၊ ဆိမ့္၊ အီ အရသာမ်ား အလြန္ႀကိဳက္ၿပီး ႏွစ္ရွည္လမ်ား စားသုံးခဲ့သူမ်ားျဖစ္သည္ကို ေလ့လာ ေတြ႕ရွိရသည္။
ပုံေသေျပာမရေသာ္လည္း ေယဘုံယ်အားျဖင့္မွန္ကန္သည္။

အေနာက္တိုင္းသုေတသန ေတြ႕ရွိခ်က္မ်ားအရ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ႕ၿပီဆိုလၽွင္ ထိုဆဲလ္မ်ား၏ အာ ဟာရျဖစ္ေသာ သၾကားဓာတ္ကိုျဖတ္လိုက္လၽွင္ ျပန္႔ပြားမွုမွာ ရပ္တန္႔သြားသည္ဟုဆိုသည္။

သၾကားဓာတ္ သည္ ကင္ဆာဆဲလ္ျပန္႔ပြားမွု၏ အဓိကတရားခံျဖစ္ေၾကာင္း သုေတသီတို့က အတိအလင္းသတိေပး ထုတ္ ျပန္ေၾကျငာထားသည္။

တိုင္းရင္းေဆးပညာအရ ရသာ(၆) ပါး ခ်ိဳ၊ ခ်ဥ္၊ အငန္၊ စပ္၊ ခါး၊ ဖန္တို့္ကို စုံလင္ေအာင္ မၽွတ ေအာင္ စားသုံးရမည္ဟု ဆိုသည္။ မမၽွမတ စားသုံးလၽွင္ အခ်ိဳ့ကို စားသုံးၿပီး အခ်ိဳ့ကို လုံးဝမစားသုံးမိလၽွင္ ေရာဂါတစ္မ်ိဳးမ်ိဳး ဝင္ေရာက္လာနိုင္သည္။

လူအေတာ္မ်ားမ်ားမွာ အခ်ိဳအခ်ဥ္ ႀကိဳက္ၾကသည္။ အစပ္၊ အဖန္၊ အခါးကို မႀကိဳက္ၾက။ စားသုံးမွုအလြန္နည္းသည္ကို ေတြ႕ရသည္။

အခ်ိဳႀကိဳက္သူမ်ားသည္ အခါးဓာတ္ပါဝင္ေသာ ျမန္မာ့အစားအစာမ်ားျဖစ္သည့္ … ေဂြးေတာက္၊ တမာ၊ ေၾကာင္လၽွာ၊ ၾကက္ဟင္းခါး စသည္တို့္ကိုလည္း စားသုံးသင့္သည္။ အနည္းဆုံး အခါးအရသာကို တစ္ပတ္လၽွင္ ႏွစ္ရက္ခန္႔ စားသုံးသင့္သည္။

ထိုသို့ စားသုံးျခင္းျဖင့္ ေသြးတြင္းသို့ အခါးဓာတ္မ်ားေရာက္ၿပီး အခ်ိဳဓာတ္၊ အဆိမ့္ဓာတ္ လြန္ကဲျခင္းေၾကာင့္ ပိတ္ဆို့ ျခင္းမ်ားကို ေခ်ဖ်က္ေပးနိုင္သည္။

တစ္ခုသတိထားရမည္မွာ “အခါးဟူသမၽွ ေလဓာတ္ႂကြ” ဟု ဆိုျခင္းေၾကာင့္ ေလလြန္ကဲၿပီး ေလပြ၊ ေလအထက္ဆန္၊ ေသြးတိုးျခင္းမျဖစ္ေအာင္ ဂ႐ုစိုက္ရန္လိုသည္။

အထက္တြင္ ေဖာ္ျပခဲ့သည့္အတိုင္း တစ္ ေန႔တည္း တစ္ႀကိမ္တည္း ေလစာႏွစ္မ်ိဳး (ဥပမာ- ဝက္သားဟင္းႏွင့္ ၾကက္ဟင္းခါးသီး၊ ေၾကာင္လၽွာသီးႏွင့္ ေဂြးေတာက္ရြက္) တြဲဖက္ၿပီးမစားမိရန္ သတိျပဳသင့္သည္။

ဤသို့စားမိသျဖင့္ ေလအထက္ေဆာင္ၿပီး ဦး ေႏွာက္ေသြးေၾကာျပက္ ေလျဖတ္ျခင္း ျဖစ္နိုင္သည္ကို အထူးသတိျပဳပါ။

အစားအေသာက္မ်ားတြင္ ခ်ိဳ၊ ခ်ဥ္၊ အငန္အုပ္စုႏွင့္ စပ္၊ ဖန္၊ အခါး အုပ္စု ဟူ၍ ႏွစ္စုရွိရာ အစားအ ေသာက္အရသာႀကိဳက္သူမ်ားမွာလည္း ထိုသို့ပင္ အုပ္စုႏွစ္စုရွိနိုင္သည္။ ထိုႏွစ္စုတြင္ ခ်ိဳ၊ ခ်ဥ္၊ အငန္ႀကိဳက္ ေသာ အုပ္စု ခ်ိဳ၊ခ်ဥ္၊အငန္ အစားမ်ားေသာအုပ္စုတြင္ ေသြးတိုး၊ ႏွလုံး၊ ဆီးခ်ိဳ၊ ကင္ဆာစေသာေရာဂါႀကီး မ်ား ပို၍အျဖစ္မ်ားသည္ကို ေတြ႕ရသည္။

ယခုေခတ္တြင္ ေဆး႐ုံႀကီးမ်ားတြင္ နာတာရွည္ကုသမွုခံယူေနၾက ရသူအေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ထိုေရာဂါႀကီးမ်ားေၾကာင့္ပင္ ျဖစ္သည္။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကဲ့သို့ အခ်ိဳဓာတ္လြန္ကဲေသာ ေရာဂါျဖစ္သူမ်ားသည္ အစပ္ႏွင့္အခါးကို မႀကိဳက္သူမ်ားျဖစ္သည္ကို ေယဘုံယ်အားျဖင့္ေတြ႕ရွိရ သည္။

ျမစ္ပြားနာေခၚ ကင္ဆာေရာဂါသည္ ပိုးေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ ကူးစက္ေရာဂါမဟုတ္။

အစားအေသာက္ အေပၚမူတည္၍ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ဓာတ္ႀကီးေလးပါးေဖာက္ျပန္ရာမွ ပထဝီဓာတ္လြန္ကဲၿပီး အစိုင္အခဲ၊ အက်ိတ္ျဖစ္ေပၚရာမွ စတင္ေသာ ေရာဂါမ်ိဳးျဖစ္သည္။ ထိုေရာဂါကိုမျဖစ္မီက ႀကိဳတင္ကာကြယ္လိုလၽွင္ အခ်ိဳႀကိဳက္ျခင္း လြန္ကဲမွုကို ေရွာင္သင့္သည္။

အခါးမစားျခင္း၊ အစပ္မစားျခင္း အျပဳအမူကိုျပဳျပင္ၿပီး ထိုက္ သင့္သေလာက္ စားသုံးေပးရမည္။

အခါးမ်ိဳးအရသာရွိေသာ အသီးအႏွံမ်ားစြာရွိသည့္အနက္မွ ျမန္မာနိုင္ငံ တြင္ ေပါေပါမ်ားမ်ား ရရွိနိုင္ေသာ ၾကက္ဟင္းခါးသီးႏွင့္ ၾကက္ဟင္းခါးရြက္၏ စားသုံးသင့္ပုံႏွင့္ အက်ိဳး ရွိပုံမ်ားကို ေဆးပညာ ဗဟုသုတအျဖစ္ ေထာင့္စုံမွ ေလ့လာၿပီး တင္ျပလိုက္ရပါသည္။

ၾကည္လြင္ျမင့္(မုျဒာ)