ဆီးခ်ိဳေရာဂါအတြက္ သိၾကားမကိုဋ္ပင္

သိၾကားမကိုဋ္ပင္
တိုးတက္မႈေတြမ်ားျပားေနတဲ့ ယေန႔ေခတ္ႀကီးမွာ ေနထိုင္စားေသာက္ မႈေတြ ေျပာင္းလဲလာတာဟာလည္း က်န္းမာေရးအတြက္ အေရး ႀကီးတဲ့အခ်က္တစ္ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။ အေနာက္တိုင္းဆန္ဆန္ စား ေသာက္မႈပံုစံေတြေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္၀ၿဖိဳးျခင္း၊ ေသြးအတြင္းအဆီ ဓာတ္မ်ားျပားလာျခင္းတို႔နဲ႔အတူ ဆီးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္ပြားျခင္းတို႔ကိုပါ တုိးပြားလာေစပါတယ္။ ယေန႔ဆီးခ်ဳိေရာဂါရွင္သန္းတစ္ရာမွ ခရစ္ႏွစ္ ၂၀၂၅ မွာ သန္းသံုးရာရွိလာလိမ့္မယ္လို႔ သုေတသီေတြက ခန္႔မွန္း ထားၾကပါတယ္။
ဆီးခ်ဳိေရာဂါဆိုတာ အခါးဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္းေၾကာင္႔ အစား အစာေတြကို ေကာင္းစြာေခ်ဖ်က္ေပးႏိုင္တဲ့ အင္ဆူလင္ဟိုမုန္းမထုတ္ ႏိုင္ျခင္းေၾကာင့္ရရွိလာတဲ့ ေရာဂါတစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ မ်ဳိး႐ိုး လိုက္ျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္အ၀လြန္ျခင္း၊ အသက္အရြယ္၊ လိင္၊ လူမ်ဳိး၊ လႈပ္ရွားမႈမရွိျခင္းနဲ႔ စိတ္ဖိစီးမႈစတဲ့အေျခအေနေတြေၾကာင့္လည္း ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိရရွိေစႏုိင္ပါတယ္။
ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါကို အင္ဆူလင္မွီခိုအသံုးျပဳရတဲ့ ဆီးခ်ဳိနဲ႔ အင္ဆူလင္မွီခိုမႈမရွိတဲ့ဆီးခ်ဳိဆိုၿပီး ႏွစ္မ်ဳိးႏွစ္စားခြဲျခားထား ပါတယ္။ အမ်ဳိးအစား- ၁ ဟာ ကေလးေတြနဲ႔ သက္လတ္ပိုင္းေတြမွာ ျဖစ္ေလ့ရွိၿပီး အမ်ဳိးအစား- ၂ ကေတာ့ ၃၅ ႏွစ္ေက်ာ္အရြယ္ေတြမွာဖစ္ေလ့ရွိပါတယ္။ အမ်ဳိး အစားမွာ အင္ဆူလင္ ထုတ္လုပ္မႈ လံုေလာက္ ေပမဲ့လည္း ခႏၶာကိုယ္ မွာရွိတဲ့ကလပ္စည္းေတြ အသံုးမျပဳႏိုင္ဘဲ ေရာဂါ ျဖစ္လာရတာျဖစ္ပါတယ္။
အင္ဆူလင္ဟာ ကြၽန္ေတာ္တို႔ ေန႔စဥ္ စားလိုက္တဲ့အထဲမွာ ပါတဲ့ သၾကားဓာတ္ (Glucose) ေတြကို စြမ္းအင္အျဖစ္ေျပာင္း လဲအသံုးျပဳႏိုင္ဖို႔ ဆဲလ္ ေတြဆီ အေရာက္ပို႔ေပး ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ လူ တစ္ေယာက္မွာ အင္ ဆူလင္မထုတ္ႏုိင္ရင္ပဲ ျဖစ္ျဖစ္ အင္ဆူလင္ထြက္တာမလံုေလာက္ရင္ပဲျဖစ္ျဖစ္ သၾကား ဓာတ္ေတြဟာ ဆဲလ္ေတြဆီမေရာက္ေတာ့ဘဲ ေသြးထဲမွာတင္စုပံုလာ ပါေတာ့တယ္။ ေသြးထဲမွာ သၾကားဓာတ္ေတြ အဆမတန္မ်ားျပားလာ ျခင္းဟာ ႏွလံုးဆီကိုသြားတဲ့ေသြးေၾကာေလးေတြနဲ႔ အာ႐ုံေၾကာေတြကို ဖ်က္ဆီးပစ္ႏိုင္တာေၾကာင့္ ေလျဖတ္တာ၊ ႏွလံုးေဖာက္တာ၊ ေက်ာက္ ကပ္အားနည္းတာ၊ အျမင္လႊာပ်က္ဆီးတာ၊ အျမင္အာ႐ုံခ်ဳိ႕တဲ့ တာေတြအျပင္ မ်က္စိကြယ္တဲ့အထိပါ ေနာက္ဆက္တြဲဆိုးက်ဳိး ေတြကိုခံစားရႏိုင္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ထဲကို အသံတိတ္ခ်ဥ္းနင္း၀င္ ေရာက္လာတတ္တဲ့ဆီးခ်ဳိေရာဂါဟာ ေပါ့ဆလို႔မရတဲ့ေရာဂါတစ္ခု ပါပဲ။ သူ႔ကိုကုသဖို႔အတြက္ အေနာက္တိုင္းေဆးမ်ဳိးစံုရွိေပမဲ့လည္း အေနာက္တုိင္းေဆးတစ္မ်ဳိးတည္းနဲ႔ကုသျခင္းထက္ သဘာ၀အသီး အရြက္ေတြနဲ႔တြဲဖက္အသံုးျပဳတာက ပိုမိုထိေရာက္ေၾကာင္း သိရွိလာ ၾကပါတယ္။ သက္တမ္းႏုေသးတဲ့ဆီးခ်ဳိေရာဂါအတြက္ဆိုရင္ သဘာ၀ နည္းတစ္မ်ဳိးတည္းနဲ႔ သက္သာေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ေၾကာင္းေတြ႕ရွိရပါတယ္။
ဆီးခ်ဳိေရာဂါအတြက္ ေဆးဖက္၀င္သဘာ၀အပင္ေတြထဲ မွာမွ သိၾကားမကိုဋ္ပင္ (Java Tea) ဟာလည္း တစ္မ်ဳိးအပါအ၀င္ ျဖစ္ပါတယ္။ သိၾကားမကိုဋ္ပင္ဟာ ဆီးခ်ဳိေရာဂါအတြက္ သိသိ သာသာေကာင္းက်ဳိးေပးႏိုင္တဲ့အတြက္ သူ႔ကိုဆီးခ်ဳိပင္လို႔ေတာင္ ေခၚၾကပါေသးတယ္။
သိၾကားမကိုဋ္ဟာ ေသးငယ္ၿပီး ျဖဴျပာေရာင္အပြင့္ေတြ အခိုင္လိုက္ပြင္တဲ့ ပင္ေပ်ာ့အမ်ဳိးအစားအပင္ျဖစ္ပါတယ္။ ေနရာ မေရြးစိုက္ပ်ဳိးေပါက္ေရာက္ႏိုင္တဲ့အပင္ျဖစ္လို႔ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာလည္း ေနရာအႏွံ႕အျပားမွာေပါက္ေရာက္ႏိုင္ပါတယ္။
အရင္ကသိၾကားမကိုဋ္ကို အရိပ္ထဲမွာအေျခာက္လွန္းၿပီး လက္ဖက္ေျခာက္လို ေရေႏြးမွာခပ္ၿပီးေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ ေက်ာက္ ကပ္ေရာဂါ၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊ အဆစ္အမ်က္ကိုက္ေရာဂါေတြမွာ သုံးေလ့ရွိပါတယ္။ သိၾကားမကိုဋ္ပင္ဟာ ဆီးရႊင္ေစတဲ့အာနိသင္ ရွိတာေၾကာင့္လည္းအခ်ဳိ႕က ဆီးနည္းတာေတြအတြက္ အစိမ္း အတိုင္း ျပဳတ္ေသာက္ၾကတာေတြ႕ရပါတယ္။ ဒီလိုဆီးမ်ားမ်ားသြား ေစတဲ့အတြက္ ေသြးတိုးသမားေတြနဲ႔လည္းသင့္ေတာ္ပါတယ္။ ေသြး ေပါင္က်ေစတဲ့အျပင္ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းကိုလည္း က်ဆင္းေလ်ာ့နည္းေစ ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ဆီးလမ္းေၾကာင္းပိုး၀င္တာအတြက္လည္း သံုးႏိုင္ ပါေသးတယ္။ အခုေနာက္ပိုင္းမွာေတာ့ သိၾကားမကိုဋ္အရြက္ရဲ႕ အလြန္ခါးတဲ့အရသာေၾကာင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါအတြက္ အဓိကသံုးလာ ၾကပါတယ္။
သိၾကားမကိုဋ္ပင္ေတြမွာ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကိုက်ေစ ႏုိင္တဲ့ Glucoside တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ Orhtosiphonin နဲ႔ တျခားေဆး ဖက္၀င္တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ Saphonins ၊ Tanin ၊ Alkaloids ၊ Flavonoids အဓိက (Sinensetin) နဲ႔ Essential Oil ေတြ ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ေနပါတယ္။
ဆီးခ်ဳိေရာဂါအတြက္ သိၾကားမကိုဋ္ကိုမွီ၀ဲတဲ့အခါ သဘာ၀ထုတ္တဲ့ ဆီးခ်ဳိက်ေဆးေတြျဖစ္ျဖစ္၊ အေနာက္တိုင္း ဆီးခ်ဳိ က်ေဆးေတြနဲ႔ျဖစ္ျဖစ္တြဲေသာက္ရင္ ေသြးတြင္းရွိအခ်ဳိဓာတ္ကို ပိုက် ေစတာေတြ႕ရပါတယ္။ အဲဒီအထဲမွာမွ အေနာက္တိုင္းဆီးခ်ဳိက်ေဆး ေတြနဲ႔ တြဲဖက္ေသာက္သံုးမယ္ဆိုရင္ေတာ့ အေနာက္တိုင္းေဆးရဲ႕ အခ်ိန္အဆကိုေလွ်ာ့ခ်ဖို႔လိုတဲ့အတြက္ တတ္ကြၽမ္းတဲ့သမားေတာ္ ေတြနဲ႔တိုင္ပင္ၿပီးမွ ေသာက္သံုးသင့္ပါတယ္။