ဟင္း ႏုႏြယ္ ရြက္ ၏ က်န္းမာ ေရး အာနိသင္ ၁၀ မ်ဳိး




ဟင္း ႏုႏြယ္ ရြက္ ၏ က်န္းမာ ေရး အာနိသင္ ၁၀ မ်ဳိး

ဟင္း ႏုုႏြယ္ ရြက္ကို အလြယ္ တကူ ဝယ္လို႔ ရသလို ေစ်းလည္း သက္သာ တာေၾကာင့္ လူတိုင္း လိုလို စားႏိုင္ ၾကပါ တယ္။
လူေတြ အမ်ား အားျဖင့္ စားေလ့ ရွိၾကတဲ့ ဟင္းႏုု ႏြယ္ရြက္မွာ ဘယ္လို က်န္းမာ ေရး အက်ဳိးေက် းဇူးေတြ ပါဝင္တယ္ ဆိုတာ ကို ေရးသား လိုက္ရ ပါတယ္။

၁။ အစာ ေၾက ေစျခင္း

ဟင္း ႏုုႏြယ္ ရြက္ တစ္ခြက္စာ ပမာ ဏမွာ တစ္ေန႔ တာ စားသံုး သင့္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ ပမာဏ ၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္း နီးပါး ပါဝင္ ပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ အစာေၾက ေစၿပီး ဝမ္းခ်ဳပ္ တာကို ကာကြယ္ ေပးပါ တယ္။ ဒါ့အျပင္ ေသြးတြင္း သၾကား ဓာတ္ကို ေလ်ာ့က် ေစၿပီး အစာကို အလြန္ အကၽြံ မစားမိ ေစပါဘူး။

၂။ ကင္ဆာ ကို ကာကြယ္ ျခင္း

ဟင္း ႏုုႏြယ္ ရြက္မွာ မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ ဖေလ ဗိုးႏြိဳက္ ေတြဟာ ကင္ဆာ ေရာဂါကို ကာကြယ္ ေပးႏိုင္တာ ေၾကာင့္ အစာ အိမ္နဲ႔ အေရျပား ကင္ဆာ ဆဲလ္ေတြ ပြားမ်ား မႈကို ေႏွးေကြး ေစပါ တယ္။ ဒါ့ အျပင္ ဟင္းႏုု ႏြယ္ရြက္ ဟာ ဆီးက်ိတ္ ကင္ဆာ အဆင့္ ျမင့္တက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ သိသိ သာသာ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ စြမ္း ရွိပါ တယ္။

၃။ ေရာင္ရမ္း မႈ ေလ်ာ့က် ေစျခင္း

ဟင္း ႏုုႏြယ္ ရြက္မွာ ပါတဲ့ Neoxanthin နဲ႔ Violaxanthin ေတြက ေရာင္ရမ္း မႈ ေလ်ာ့က် ေစတဲ့ ဓာတ္ေတြ ျဖစ္ၾက ၿပီးကိုယ္ တြင္း ေရာင္ ရမ္းမႈကို သိသိသာ ေလ်ာ့က် ေစပါ တယ္။

၄။ အင္တီ ေအာက္ ဆီးဒင့္ အစြမ္း ေပးႏုိင္ ျခင္း

ဟင္း ႏုုႏြယ္ ရြက္မွာ ပါတဲ့ ဗီတာမင္ စီ၊ ဗီတာမင္ အီး၊ ဘီတာ ကယ္႐ို တင္း၊ မဂၢ နိစ္၊ ဇင့္ (သြပ္) နဲ႔ ဆီလီ နီယမ္ တို႔ဟာ အစြမ္းထက္ အင္တီ ေအာက္ ဆိီးဒင့္ေတြ ျဖစ္ၾက ၿပီး အ႐ိုးပါး ေရာဂါ၊ ေသြးေၾကာ က်ဥ္း ေရာဂါနဲ႔ ေသြးတိုး တာ တို႔ကို သက္သာ ေစပါတယ္။

၅။ ေသြးတိုး က်ေစ ျခင္း

ဟင္း ႏုုႏြယ္ ရြက္ထဲက ပပ္တိုက္ ေတြဟာ angiotensin I-converting enzyme ကို တားဆီး ေပးတာ ေၾကာင့္ ေသြးတိုး ကို ေလ်ာ့က် ေစပါ တယ္။

၆။ အျမင္ အာ႐ံု ေကာင္း ေစျခင္း

ဟင္း ႏုုႏြယ္ ရြက္ထဲမွာ လူတင္နဲ႔ ဇီဇန္ သင္း ဆိုတဲ့ အင္တီ ေအာက္ဆီး ႏွစ္မ်ဳိး စလံုး မ်ားစြာ ပါဝင္ ေနတာ ေၾကာင့္ အတြင္း တိမ္ေရာဂါ နဲ႔ အသက္ႀကီး ခ်ိန္မွ ာျဖစ္တဲ့ မက္ကူလာ ယိုယြင္း ပ်က္စီး မႈတို႔ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ ပါတယ္။

၇။ ကိုယ္ခံ စြမ္းအား ေကာင္း ေစျခင္း

ဟင္း ႏုႏြယ္ ရြက္ တစ္ ခြက္စာ ပမာဏ မွာ တစ္ ေန႔တာ မွီဝဲ သင့္တဲ့ ဗီတာမင္ ေအ ၃၃၇ ရာခိုင္ ႏႈန္းေက်ာ္ ပါဝင္ တာေၾကာင့္ လူ႔ခႏၶာ ကိုယ္ရဲ႕အဝင္ဝ ေနရာ ေတြျဖစ္တဲ့ အေျမႇးပါး၊ အသက္႐ွဴ လမ္းေၾကာင္း စနစ္၊ ဆီးလမ္း ေၾကာင္းနဲ႔ အူလမ္း ေၾကာင္း စနစ္တို႔ကို အားေကာင္း သန္စြမ္း ေစပါ တယ္။ဒါ့ အျပင္ ေသြး ျဖဴဥ ေတြမွာလည္း အဓိက ပါဝင္ တာေၾကာင့္ ကူးစက္ ပိုးေတြကို တြန္းလွန္ ေပးႏိုင္ ပါတယ္။

၈။ အေရ ျပား က်န္းမာ ေစျခင္း

ဟင္း ႏုႏြယ္ ရြက္မွာ ပါတဲ့ ဗီတာမင္ ေအ ဟာ အေရ ျပားမွာ အစို ဓာတ္ကို ထိန္းေပး တာေၾကာင့္ ဆိုယားရစစ္ ေရာဂါ၊ ဝက္ၿခံ နဲ႔ အေရး ေၾကာင္းျဖစ္ တာေတြကို တြန္းလွန္ ေပးကာ အေရ ျပားကို က်န္းမာ ေစပါ တယ္။

၉။ အ႐ိုး သိပ္ သည္းဆ ေကာင္း ေစျခင္း

ျပဳတ္ ထားတဲ့ ဟင္း ႏုုႏြယ္ တစ္ ခြက္စာ ပမာဏ မွာ ဗီတာမင္ ေက တစ္ ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ပမာဏ ၁၀၀၀ ရာခိုင္ ႏႈန္းေက်ာ္ ပါဝင္ တာေၾကာင့္ အ႐ိုး တည္ေဆာက္မႈ အားေကာင္း ေစပါ တယ္။

၁၀။ ဦးေႏွာက္ ႏွင့္ နာ့ဗ္ေၾကာ စနစ္ လုပ္ငန္း ေဆာင္တာ ကို ေကာင္း ေစျခင္း

ဟင္း ႏုုႏြယ္ ရြက္မွာ မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ ေက ဟာ နာ့ဗ္ေၾကာ တစ္ဝိုက္က အဆီျပင္ (Sphingolipids) တည္ေဆာက္ မွႈ အတြက္ မရွိ မျဖစ္ အစိတ္ အပိုင္းျဖစ ္တာေၾကာင့္ နာ့ဗ္ေၾကာ စနစ္နဲ႔ ဦးေႏွာက္ လုပ္ငန္း ေဆာင္တာ ေတြကို က်န္းမာ ေစပါ တယ္။