ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီး အေျကာင္းသိေကာင္းစရာအျဖာျဖာ




ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီး

“*ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီး အေျခာက္ ၃-ဖတ္ ေလာက္ ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး၊ ေရေႏြး ပူပူခြက္ထဲစိမ္ေသာက္လို႔ရေၾကာင္း၊

*အဲဒီလိုေသာက္တဲ့အခါ ပထမဆုံးစေသာက္တဲ့ တစ္ႀကိမ္သာ ခ်ဥ္ေၾကာင္း၊

*သို႔ေသာ္ သံပုရာသီးလိုအခ်ဥ္မစူးေၾကာင္း၊

*ခ်ဥ္ေစာ္ခါး သီးကလည္း အဆီခ်-ကိုလက္စေထေရာက်ေစေၾကာင္း၊

*၀က္ၿခံေပ်ာက္ေစေၾကာင္း၊

*သူ႕ရဲ႕ထူးျခားခ်က္က ပတမဆုံးတစ္ခြက္ေသာက္ၿပီး ေနာက္ ၁၅-မိနစ္ေလာက္အၾကာ မွာ ဆီးအိမ္ထဲမွာ ရွိတဲ့ဆီးေတြတစက္မက်န္ ဆီးသြားပစ္တာေၾကာင့္ ကိုယ္ထဲက ယူရစ္အက္ဆစ္ေတြက်ၿပီး သိသိသာသာ ေပါ့ပါးသြားေၾကာင္း၊

*ဒါေၾကာင့္ အသိမိတ္ေ ဆြေတြ ထဲမွာ ဆီးခ်ဳပ္-ဆီးေအာင့္ ေရာဂါရွိသူေတြကို ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးေရးေႏြး စိမ္ ေသာက္သင့္ပါတယ္

*ေတာင္ေပၚေဒသလူမ်ိဳးမ်ား၏ ေရလဲသုံးေသာ အဖိုးတန္ေဆးဖက္၀င္အသီးျဖစ္ပါတယ္။

*အသီးရင့္မွည့္လာပါက ပါးလႊာေသာအခြံမာေလးအား ျဖည္းညွင္းစြာ ဓါးျဖင့္ႏႊာရပါတယ္။

*ေရျဖင့္စင္ၾကယ္စြာေဆးေၾကာၿပီးတဲ့အခါ ဓါးျဖင့္ပါးလႊာစြာ လွီးျဖတ္ပါ။

*ၿပီးရင္ ဆားအနည္းငယ္ႏွင့္ ပ်ားရည္(သို႔မဟုတ္)သၾကားသင့္႐ုံထည့္ၿပီး တစ္ရက္ခန့္ႏွပ္ထားပါ။
(ခ်င္းပါးပါးလွီးထဲ့ပါက အရသာပို၍ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္)

*ေနာက္တစ္ေန႕မွာ တစ္ျပား မွ ႏွစ္ျပား တစ္ေန႕ (၃)ႀကိမ္မွ်စား‌ ေပးျခင္းျဖင့္-

(က) ေလထိုးေလေအာင့္ျခင္းကို သက္သာေစပါတယ္။

(ခ) အစာေၾက ရင္ေခ်ာင္ေစနိုင္ပါတယ္။ အသံကိုၾကည္လင္ေစပါတယ္။

(ဂ) ေသြးတိုးေသာသူမ်ား၊ ႏွလုံးအဆီပိတ္သူမ်ား၊ အဆီမ်ားသူမ်ား၊ အသည္းေရာဂါ ေဝဒနာရွင္မ်ားႏွင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္း အဆီမ်ားသူမ်ားကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳ႐ုံသာမက သက္ရွည္က်န္းမာေစပါတယ္။

(ဃ) တိုင္းရင္းေဆးပညာအလိုအရ ေတေဇာဓာတ္၊ ပထဝီဓာတ္ ႏွင့္ အာေပါဓာတ္ႂကြယ္၀၍ ဝါေယာဓာတ္ကို ပို႔ေဆာင္ေပးနိုင္တာေၾကာင့္ အာယု၀ဃုန သက္ရွည္က်န္းမာေစေသာ အသီးျဖစ္ပါတယ္



*ေရွးသမားေတာ္ႀကီးမ်ား၏ အဆိုအရ-

(က) ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးကို ပါးပါးလွီး၍ ၀က္သားျဖင့္ ခ်က္စားျခင္းျဖင့္ ၀က္သားႏွင့္မတည့္ေသာ သူမ်ားအတြက္ အႏၲရာယ္ကင္းစြာ စားသုံးနိုင္ပါတယ္။

(ခ) ငဒန္၊ ငျမင္းစေသာ အဆီမ်ားေသာ ငါးမ်ားျဖင့္လည္း ခ်က္စားနိုင္ပါတယ္။

(ဂ) ၾကက္၊ ဘဲ မ်ားျဖင့္ ခ်က္စားလွ်င္လည္း လြန္စြာ အရသာရွိလွပါတယ္။

ေတာင္ေပၚေဒသေတြမွာသာေတြ႕ရတတ္တဲ့
ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီး

အရသာကေတာ့ အခ်ဥ္ဓာတ္ အလြန္ကဲတဲ့အသီးျဖစ္ပါတယ္။

ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးကို အစိမ္းအတိုင္း ေရာင္းၾကသလို

ပါးပါးလွီးၿပီး အေျခာက္လွမ္းကာ အထုပ္ထုပ္ၿပီးလည္း ေရာင္းၾကတယ္၊

ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးယို ဆိုၿပီး ယိုထိုးၿပီးလည္း ေရာင္းၾကသလို ဝိုင္လုပ္ၿပီးလည္း ေရာင္းၾကတယ္။

အသီးစိမ္းကို အဆီက်ေစတဲ့ေဆးဘက္ဝင္ပစၥည္းအျဖစ္ အသုံးျပဳလို႔ရသလို၊

အစိမ္းတိုင္း ေထာင္းစား၊ သုပ္စား၊ အသားေတြ၊ ငါးေတြနဲ႕ ခ်က္စားတာမ်ိဳးလည္း လုပ္ၾကတယ္။

အသီးေျခာက္ကိုေတာ့ အေျခာက္ခံထားရင္ တစ္ႏွစ္ပတ္လုံး သိုေလွာင္သိမ္းဆည္းၿပီး
ခ်ဥ္ရည္ဟင္းေတြမွာ ထည့္ဖို႔၊ အသုပ္သုပ္တဲ့ခါ ထည့္ဖို႔၊ အသားနဲ႕ခ်က္စားဖို႔ ေတြမွာ အသုံးဝင္တယ္။

ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးအေျခာက္ကို ေရေႏြးေဖ်ာၿပီး ဆား၊ အရသာမႈန့္၊ ၾကက္သြန္၊ င႐ုပ္သီးစိမ္းေလးထည့္ၿပီး
ဆြမ္ထန္လို အရည္ေသာက္ေလး လုပ္စားရင္လည္း ေကာင္းတယ္။
အစိမ္းျဖစ္ေစ၊ အေျခာက္ျဖစ္ေစ ေရေႏြးဆူဆူနဲ႕ စိမ္ၿပီး ေသာက္ေပးရင္ အဆီက်ေစတယ္၊
ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့ေစတယ္၊ ေသြးလည္ပတ္မႈကိုေကာင္းေစၿပီး
ေသြးတိုးက်ေစတယ္လို႔ဆိုတယ္။

အပင္မွာ ဆူးေတြနဲ႕ ျပည့္ႏွက္ေနၿပီး အပြင့္ပြင့္ခ်ိန္က်ေတာ့ အ႐ြက္ေတြ သိပ္မရွိေတာ့ပဲ တစ္ပင္လုံး နီရဲေနတဲ့ အပြင့္ေတြနဲ႕မို႔ ေတာ္ေတာ္ေလးလွတယ္ဆိုရပါမယ္။
ျမန္မာနိုင္ငံမွာေတာ့ ကခ်င္ျပည္နယ္နဲ႕ ရွမ္းျပည္နယ္တို႔မွာ စိုက္ပ်ိဳးၾကၿပီးတ႐ုတ္ျပည္မွာေတာ့ ယူနန္ျပည္နယ္ တစ္ဝိုက္မွာ စိုက္ပ်ိဳးၾကပါတယ္။
ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးရဲ႕ မူရင္းဇစ္ျမစ္ကလည္း အေရွ႕ေတာင္ အာရွေဒသျဖစ္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။

ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးဟာ ေဆးဘက္ဝင္တဲ့ အသီးျဖစ္လို႔ တ႐ုတ္တိုင္းရင္းေဆးေတြမွာလည္း
ထည့္သြင္းေဖာ္စပ္ၾကပါတယ္။
ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးဟာ အသားမာတဲ့ အသီးမ်ိဳးျဖစ္လို႔ မပုတ္လြယ္ပဲ လနဲ႕ခ်ီၿပီး အထားခံပါတယ္။
အသီးမွာ ေမႊးတဲ့အနံ႕ေလး ရွိၿပီး အဲဒီအနံ႕ရရင္ သြားရည္ ယိုလာေစတဲ့အစြမ္းရွိတာမို႔
ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးဟာ ခံတြင္းပ်က္ေနသူေတြအတြက္လည္း ခံတြင္းၿမိန္ေဆးအျဖစ္ အသုံးျပဳနိုင္ပါတယ္။
အစိမ္းေရာင္ထက္ အဝါေရာင္သန္းေနတဲ့အသီးက ပိုမွည့္ေနၿပီျဖစ္လို႔ အနံ႕လည္း ပိုေမႊးပါတယ္။
အရသာလည္း ပိုခ်ဥ္ပါတယ္။
အသီးေပါတဲ့ ရာသီမ်ိဳးဆိုရင္ ရွမ္းျပည္ေျမာက္ပိုင္း ကားလမ္းေဘးေတြမွာ အသီးေတြ ပုံေရာင္းေနတာ
ေနရာတိုင္းမွာ ေတြ႕နိုင္ပါတယ္ ။