ႀကက္သြန္နီ၏ အေထြေထြေဆးဖက္၀င္ပံုမ်ား

ႀကက္သြန္နီ၏ အေထြေထြေဆးဖက္၀င္ပံုမ်ား
ၾကက္သြန္နီဆိုသည္မွာ အနံ႔စူးရွ၍ ဟင္းခတ္ဥပင္ တစ္မ်ိဳးပင္ ျဖစ္ပါသည္။ၾကက္သြန္နီသည္ အေစ့ကို ပ်ိဳးေထာင္၍ စိုက္ေသာ ၾကက္သြန္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ဥ ေသးမ်ားကို ေျမတြင္ခ်စိုက္ေသာ အၿမိတ္ေထာင္ ၾကက္သြန္ဟူ၍ ႏွစ္မ်ိဳးရွိပါသည္။ အေစ့ကိုပ်ိဳးေထာင္၍ စိုက္ပ်ိဳးေသာ ၾကက္သြန္နီဥမွာ တာရွည္အထားခံ ေသာ္လည္း ၾကက္သြန္နီဥေသးကို စိုက္ေသာ အၿမိတ္ ေထာင္ၾကက္ သြန္နီဥမွာမူ တာရွည္ အထားမခံေပ။ အေစ့ပ်ိဳးေထာင္ စိုက္ပ်ိဳးေသာ ၾကက္သြန္နီဥ မေပၚခင္ စပ္ၾကားတြင္ အစားထိုးစားသံုးေသာ ဥပင္လွ်င္ျဖစ္ ပါသည္။
အဆိုပါ ၾကက္သြန္နီဥ ၂ မ်ိဳး စလံုး ေဆးဖက္ဝင္ ပါသည္။ သို႔ေသာ္ အေစ့ပ်ိဳးေထာင္၍ စိုက္ပ်ိဳးေသာ ၾကက္သြန္နီဥမွာ ပိုမို၍ ေဆးစြမ္း ထက္ျမက္ေၾကာင္း ဆိုၾကပါသည္။
ၾကက္သြန္နီသည္ ...
===========
ေလသလိပ္၊ အဖ်ား၊ ေခ်ာင္း ဆိုးတို႔ကို ႏိုင္၏။ ဆီးရႊင္ေစ၏။ ႏႈတ္ မၿမိန္၊ ေအာ့အန္ျခင္းတို႔ကို ေပ်ာက္ ကင္းေစ၏။ ခြန္အားကို ျပဳတတ္၏။ သုက္အားကို အလြန္ပြားေစတတ္၏။ ကာမသတၲိကို ျဖစ္ေစတတ္၏ ဟူ၍ ေဆးက်မ္းမ်ားက ဖြင့္ဆိုထားၾကပါ သည္။ ၾကက္သြန္နီဥကို အေမာအပန္း ခံႏိုင္ေစရန္၊ ခြန္အားရွိေစရန္ႏွင့္ ဆီးေရာဂါမ်ား ကင္းရွင္းေစရန္အတြက္ ထမင္းစားသည့္အခါ အစိမ္းလိုက္ စားၾကသလို၊ အခ်ဥ္တည္၍လည္း ေန႔စဥ္စားသံုးၾကေလ့ရွိပါသည္။ အခ်ိဳ႕ဆီး မထိန္းႏိုင္ေသာ သူမ်ား ဆီးတစ္စက္စက္ က်ေသာသူမ်ား၊ ဆီးပူ ေညာင္းက်ျဖစ္သူမ်ားသည္ ၾကက္သြန္နီဥ ျပဳတ္ရည္ကို ေသာက္သံုးပါက ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ပါသည္။
***(အခ်ိဳ႕ေနပူထဲမွ ျပန္လာပါက ဆီးပူ ဆီးေအာင့္မျဖစ္ေစရန္ ႀကိဳတင္ ကာကြယ္သည့္ အေနျဖင့္ ေသာက္သံုး ၾကပါသည္။)
ဆီးခ်ဳပ္တတ္ေသာ ကေလးလူ ႀကီးမ်ားသည္ ၾကက္သြန္နီဥ အေနေတာ္ကို မီးဖုတ္၍ ဓားျဖင့္ ထက္ျခမ္းခြဲကာ ထိုၾကက္သြန္နီဥ အျခမ္း ပူပူေႏြးေႏြးကို ဆီးအိမ္ေပၚ၌ တင္(ကပ္) ေပးပါက ခ်က္ခ်င္းေပ်ာက္ကင္းေစပါ သည္။
ခ်မ္းတုန္ေနေသာသူမ်ားအား ၾကက္သြန္နီဥအေနေတာ္ကို ထက္ ေပးျခင္း၊ နားကိုက္၊ နားျပည္ယိုမ်ား ကို နားအတြင္းသို႔ ထည့္ေပးျခင္းအားျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္းေစ ပါသည္။
ထို႔ျပင္ ၾကက္သြန္နီဥ၊ ထန္းဖို ထန္းလ်က္ (ထန္းဖိုထန္းလ်က္မွာ ေဆးဖက္ဝင္ၿပီး၊ ထန္းမ ထန္းလ်က္မွာ ေဆးဖက္မဝင္ပါ)၊ မန္က်ည္းမွည့္၊ ဆားႏွင့္ စမုန္တို႔ကို ေရာႀကိတ္၍ ေထာပတ္ႏွင့္နယ္ကာ ဖန္ပုလင္းထဲ တြင္ ထည့္၍ ဝမ္းခ်ဳပ္၊ ေလဆန္၊ ေလပူ၊ ရင္ေအာင့္၊ ခါးေအာင့္၊ အေၾကာတက္ေရာဂါမ်ားအတြက္ ေတေဆးအျဖစ္ ေန႔စဥ္စားသံုးႏိုင္ပါ သည္။
ေသြးပါေသာ လိပ္ေခါင္းေရာဂါ ေဝဒနာရွင္မ်ားအတြက္ ၾကက္သြန္နီ ဥအရည္ကို သၾကားအနည္းငယ္ႏွင့္ ေရာ၍ တစ္ေန႔တစ္ႀကိမ္ ေသာက္သံုးပါက ေပ်ာက္ကင္းေစ ပါသည္။
ထို႔အျပင္ အဆိပ္ရွိေသာ သတၲ ဝါမ်ား ကိုက္လွ်င္ ၾကက္သြန္နီဥ၏ လတ္ဆတ္ေသာ အေစးကို ကြမ္းစား ပြတ္ျခင္း၊ ၾကက္သြန္နီဥ အရည္ကို သုတ္လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ အဆိပ္မတက္ ဟုဆိုၾကပါသည္။
ျမန္မာအမ်ိဳးသမီးမ်ားသည္ ဟင္းခ်က္သည့္အခါ ျဖစ္ေစ၊ဟင္းရြက္၊ အသားသုပ္သည့္အခါျဖစ္ေစ စား ေကာင္း၍ အာဟာရျဖစ္ေစရန္ႏွင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္ျပည့္စံု ေဆးဖက္ဝင္ ေစရန္အတြက္ ထည့္သြင္းၾကလ်က္ ရွိၾကပါသည္။
ၾကက္သြန္နီသည္ လူအမ်ား အတြက္သာ ေဆးဖက္ဝင္သည္ မဟုတ္ေပ။
ကြ်ဲ၊ ႏြား၊ ျမင္းအတြက္ လည္း ေဆးဖက္ဝင္ပါသည္။ ဝဲေရာဂါ၊ ဆီးခ်ဳပ္၊ ဝမ္းခ်ဳပ္၊ အက်ိတ္ေရာင္ ေရာဂါမ်ားအတြက္ မ်က္စဥ္းေဆး အျဖစ္ အသံုးျပဳ၍ ရသလို၊ ခြာနာမ်ား အတြက္လည္း အင္တြဲ၊ ဒုတၴာတို႔ကို ေရာႀကိတ္၍ အုန္းဆီႏွင့္ ေဖ်ာ္လိမ္း ေပးပါက လ်င္ျမန္စြာ ေပ်ာက္ကင္း ေစပါသည္။
ဆိုရလွ်င္ ၾကက္သြန္နီဥသည္ သာမန္စားသံုးသည့္ ဥမဟုတ္ဘဲ လြန္စြာအဖိုးထိုက္တန္လွေသာ ေဆးဖက္ဝင္ ၾကက္သြန္နီ ဥျဖစ္ပါေၾကာင္း ေရးသားလိုက္ရပါသည္။

ၾကက္သြန္နီ၏ ေဆးဖက္ဝင္အာနိသင္မ်ား
၁ ။ၾကက္သြန္နီဥကို အစိမ္းစားျခင္းျဖင့္ ဆီးခ်ဳပ္ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း၍ ဆီးရႊင္ေစ၏။
၂ ။ ၾကက္သြန္နီေစ့ကို ေထာင္းစားက အားတိုးေစ၏။
၃ ။ မီးဖုတ္ထားေသာ ၾကက္သြန္နီကို ခြဲ၍ ဆီးအိမ္ေပၚ၌ ပူပူေႏြးေႏြးကပ္ေပးေသာ္ ကေလးဆီးခ်ဳပ္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
၄ ။ ၾကက္သြန္နီရည္ အနည္းငယ္ကို တိုက္ေကၽြးလွ်င္ ကေလးမ်ား ၀မ္းဗိုက္နာေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
၅ ။ သၾကားႏွင့္ ၾကက္သြန္နီ အရည္ၫွစ္၍ ရွာလပတ္ရည္လုပ္ေသာက္ေသာ္ ဆီးပူေရာဂါ ၊ ၀မ္းေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
၆ ။ ၾကက္သြန္နီ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ညွစ္၍ ေၾကြဇြန္း ထက္၀က္ သၾကားအနည္ငယ္ ထည့္ၿပီး တစ္ေန႔တစ္ႀကိမ္ ေသာက္ေသာ္ ေသြးပါက လိပ္ေခါင္းေရာဂါသက္သာ၏ ။
၇ ။ ညအခါ မ်က္စိမျမင္ရသည့္ ၾကက္မ်က္သင့္ေသာေရာဂါ အတြက္ ၾကက္သြန္နီအရည္တြင္ ဆားအနည္းငယ္ထည့္ ၍ မ်က္စဥ္း ခတ္ေပးေသာ္ ေပ်ာက္၏။
၈ ။ ၾကက္သြန္နီမီးဖုတ္အရည္ ေႏြးေႏြးကို နားထဲထည့္ေသာ္ နားကိုက္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
၉ ။ ၾကက္သြန္နီအရည္ၫွစ္၍ နားထဲ တစ္ေန႔ သံုးႀကိမ္ထည့္ေသာ္ နားျပည္ယိုေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
၁၀ ။ ၾကက္သြန္နီကို ဓားႏွင့္ လွီး၍ အေစးထြက္လာလွ်င္ ထိပ္၀ကို ကြမ္းစားထံုးသုတ္၍ ကင္းၿမီးေကာက္ စေသာ အဆိပ္ရွိသတၱ၀ါ ကိုက္သည့္ေနရာ၌ ၎ထိပ္၀ျဖင့္ ပြတ္ျခင္း၊ အရည္ၫွစ္၍ သုတ္လိမ္း ျခင္း ျဖင့္ အဆိပ္မတက္ႏိုင္ေတာ့ေခ်။
၁၁ ။ ၾကက္သြန္နီကို ဒူလာပါဒရက္ ၊ မီးယပ္ပိန္ေျခာက္ ၊ ရင္နာ ေလနာ ေရာဂါမ်ားအတြက္ ေဖာ္စပ္ေသာေဆးမ်ားတြင္လည္း ထည့္သြင္း အသံုးျပဳႏိူင္သည္။
ေန႕တိုင္းဟင္းခ်က္ရာမွာ မပါမျဖစ္တဲ ႀကက္သြန္နီ
ၾကက္သြန္နီ လွီးရင္ မ်က္ရည္က် ရလို႔ ဆိုၿပီး ဟင္းလ်ာထဲ ထည့္မခ်က္ဘူး လို႔မ်ား စိတ္မကူး လိုက္ပါနဲ႔။ ၾကက္သြန္နီက သင့္ က်န္းမာေရး အတြက္ ေကာင္းမြန္ ေစႏိုင္တာ ေၾကာင့္ပါ။ ၾကက္သြန္နီမွာ အစြမ္းထက္ ဆာလဖာ ျဒပ္ေပါင္းေတြ ပါဝင္ ေနတာေၾကာင့္ အနံ႔စူးရွ ေနတတ္ ေပမယ့္ က်န္းမာေရး အတြက္ေတာ့ တကယ္ ေကာင္းပါတယ္။
ေလ့လာမႈ ေပါင္းမ်ားစြာအရ ၾကက္သြန္နီဟာ ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိ ေရာဂါရွိတဲ့ တိရစၦာန္ေတြရဲ႕ ျမင့္မားေနတဲ့ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ေလွ်ာ့ခ် ေပးႏိုင္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိ ေရာဂါ ရွိတဲ့ ႂကြက္ ေတြကို ေလ့လာခဲ့တဲ့ အီဂ်စ္ ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္ အရ ၾကက္သြန္နီ Juice ဟာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ၇ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ် ေပးႏိုင္တာကို အံ့ၾသဖြယ္ရာ ေတြ႕ရွိခဲ့ရပါတယ္။ အိႏၵိယမွာ လုပ္တဲ့ ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိ ေရာဂါ ရွိသူေတြဟာ တစ္ေန႔ကို ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ေအာင္စခန္႔ စားလိုက္တဲ့ အခါမွာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်မႈ ရွိတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။
ေလ့လာမႈေတြအရ ၾကက္သြန္နီထဲ မွာပါတဲ့ ဆာလဖာ ျဒပ္ေပါင္းေကာ အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ ေတြပါ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ ျမင့္တက္ျခင္းရဲ႕ ေဘးထြက္ ဆိုးက်ဳိးေတြကို ေလ်ာ့က် ေစေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ ရပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီ ေတြဟာ ေသြးတြင္း ေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ (HDL) ကို ျမင့္တက္ ေစဟန္ ရွိပါတယ္။ ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ ဖေလဗိုႏြိဳက္ ေပါမ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ တျခား အစာေတြနဲ႔ အတူ ၾကက္သြန္နီ အမ်ားဆံုး စားသူေတြဟာ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏႈန္းကို ၂ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က် ေစေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီမွာ ဆာလဖာ ျဒပ္ေပါင္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ အက္စပရင္ ေဆးျပားလိုပဲ အႏၲရာယ္ရွိတဲ့ ေသြးခဲျခင္း ျဖစ္စဥ္ကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေသြးတိုးျခင္း ကိုလည္း ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီဟာ ခ႐ိုမီယမ္ဓာတ္ အေပါမ်ားဆံုး အစားအစာေတြ ထဲမွာ ပါဝင္ ေနတာေၾကာင့္ အင္ဆူလင္အေပၚ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ တုံ႔ျပန္မႈကို အားေကာင္း ေစပါတယ္။
ၾကက္သြန္နီထဲမွာပါတဲ့ ဆာလဖာျဒပ္ေပါင္းနဲ႔ ဖေလဗိုႏြိဳက္ေတြဟာ ကင္ဆာ အမ်ဳိးမ်ဳိး မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ တ႐ုတ္ ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ ႏုပ္ႏုပ္ စဥ္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းကို ေန႔စဥ္ စားေပးတဲ့ အမ်ဳိးသားေတြဟာ စားႏႈန္း ၾကက္သြန္နီ၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူး နည္းတဲ့ အမ်ဳိးသား ေတြနဲ႔ ယွဥ္ရင္ ဆီးက်ိတ္ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို တစ္ဝက္ နီးပါး ေလွ်ာ့ခ်ေပး ႏိုင္တာကို ေတြ႕ရွိခဲ့ ရပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီမွာ ပါဝင္တဲ့ ဖေလဗိုႏြိဳက္ေတြဟာ အဆုတ္ ကင္ဆာ အႏၲရာယ္ကိုလည္း ေလ်ာ့က် ေစႏိုင္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈ တခ်ဳိ႕ အရ ၾကက္သြန္နီဟာ အ႐ိုးေတြရဲ႕ တည္ေဆာက္မႈကို အားေကာင္း ေစၿပီး အ႐ိုးပါးေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ၾကက္သြန္နီမွာ ပါဝင္တဲ့ ဆာလဖာ ျဒပ္ေပါင္း ေတြဟာ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အာနိသင္ ရွိတာေၾကာင့္ အဆစ္ ေရာင္ရမ္းနာေၾကာင့္ ခံစားရတတ္တဲ့ ကိုက္ခဲ နာက်င္မႈနဲ႔ ေရာင္ရမ္း မႈတို႔ကို သက္သာ ေစပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီေတြမွာ ဗီတာမင္စီနဲ႔ ဘီတာကယ္႐ိုတင္းလည္း ပါဝင္ေနပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီလွီးတဲ့အခါ မ်က္ရည္မ်ားမ်ားက်ေလ၊ အဲဒီ ၾကက္သြန္နီက က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူး ပိုရွိေလေလပါ။ ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာၿပီး မလွီးခင္မွာ ေရနဲ႔ စင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးေၾကာေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီဆိုတာ ေျမႀကီးေအာက္မွာ ေပါက္တာေၾကာင့္ အႏၲရာယ္ရွိတဲ့ ဘက္တီးရီးယား ပိုးေတြ ကပ္ညိ ေနႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီကို ေအးျမ ေျခာက္ေသြ႕တဲ့ ေနရာမွာ သိမ္းထားပါ။ ေရခဲေသတၱာထဲနဲ႔ အာလူးသီးေတြ အနားမွာ မထားပါနဲ႔။ အာလူးသီးဟာ အစိုျပန္ တတ္တာေၾကာင့္ ၾကက္သြန္နီေတြ ျမန္ျမန္ ပုပ္လြယ္ ႏိုင္လို႔ပါ။
ဆီးလမ္းေႀကာင္းတြင္ ေက်ာက္တည္ေနျခင္းအတြက္
က်ား / မ မေရြး ဆီးလမ္းေႀကာင္းတြင္ ေက်ာက္တည္ေလ့ ရွိႀကပါတယ္။
ဆီးလမ္းေႀကာင္းတြင္ ေက်ာက္တည္သည္ ဟုဆရာဝန္ မွတ္ခ်က္ျပဳ လွ်င္ေငြလည္း မကုန္ ။သဘာဝ နည္းလမ္းျဖင့္ လြယ္ကူစြာကုသႏိူင္သည္။
ႀကက္သြန္နီဥ ႀကီးႀကီး တစ္လုံးအား ေခါင္း နည္းနည္း ျဖတ္။ အခြန္ ပါးပါး ခြါ။ ဓားျဖင့္ မျပဳတ္ထြက္ေအာင္။ ေလးစိတ္ စိတ္။ ဖန္ခြက္ အတြင္း ေရသန္႔ျဖင့္ (၂) နာရီခန္႔ စိမ္။
ထို စိမ္ေရ ကို တစ္ရက္လ်င္ မနက္~ ေန႔လည္ ~ ည
တစ္ရက္ (၃) ႀကိမ္ေသာက္ပါ။
တခါ စိမ္ၿပီးတိုင္ႀကက္သြန္နီဥ အသစ္တစ္လုံးေရသန္႔ တစ္ခြက္အသစ္လဲေပး ရပါမည္။
တစ္ပါတ္ျပည့္ လ်င္ဆရာဝန္ႏွင့္ ေဆးျပန္ စစ္ႀကည့္ေပးပါ။
ေရာဂါ ေသးလ်င္ တခါတည္း ေပ်ာက္သြားပါ လိမ့္မည္။မေပ်ာက္ေသးလ်င္ တစ္ပါတ္ တိတိ ျပန္ဆက္ ေသာက္ေပးပါ။တစ္လ ႏွစ္လ အတြင္း လုံးဝ ေပ်ာက္သြားပါ လိမ့္မည္။
မွတ္ခ်က္။ ။ႀကက္သြန္ဥ စိမ္ေရ ဘယ္ေလာက္ ေသာက္ေသာက္အႏၲရာယ္ မရွိပါ။ ေဘးထြက္ ဆိုးက်ိဳးလည္း မရွိပါ။
လူ (၅) ေယာက္တြင္လူ (၄) ေယာက္ လက္ေတြ႔ ေပ်ာက္ကင္းသည္ကို ေတြ႔ရွိရပါသည္။
ထို႕ျပင္ႀကက္သြန္နီသည္ ေသြးပ်စ္ ေသြးခဲေသာေရာဂါမ်ားအတြက္
ေသြးက်ဲျခင္းကို ကူညီေပးသည္။

ဆံပင္က်န္းမာေရးအတြက္ ၾကက္သြန္နီရည္ကုထံုး
(ဆံပင္သန္စြမ္းနက္ေမွာင္ေစဖို့ သဘာ၀နည္းလမ္းေတြထဲက Onion Juiceေခၚတဲ့ ၾကက္သြန္နီရည္ နည္းလမ္းပါ။)
(၁) ၾကက္သြန္နီ ၃ လံုး ၄ လံုးေလာက္ကို အခြံခြာၿပီး ေရစင္စင္ေဆးပါ။
(၂) အခြံခြာၿပီးသားကို အတံုးေသးေလးေတြ လွီးၿပီးေတာ့ blender ႀကိတ္စက္ ေမႊစက္ထဲ ထည့္ႀကိတ္ၿပီး အရည္ညႇစ္ထုတ္လိုက္ပါ။
(၃) အဲဒီၾကက္သြန္နီအရည္ကို ဦးေရျပားေပၚ တိုက္ရိုက္ထည့္ၿပီး ခပ္သာသာေလး ႏွိပ္နယ္ေပးရပါမယ္။
(၄) ဆံပင္အျမစ္ေတြနဲ႔ ဦးေရျပားေပၚကို ပိုဆြတ္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီရည္ ဆြတ္ၿပီး တစ္နာရီေလာက္ေတာ့ ထားရပါမယ္။
(၅) ၿပီးရင္ေတာ့ ရိုးရိုးေရနဲ႔ ေဆးခ်လိုက္ၿပီး ေခါင္းေလွ်ာ္ရည္ ခပ္ေပ်ာ့ေပ်ာ့နဲ႔ ေလွ်ာ္ခ်လိုက္ပါ။
အဲလိုမ်ိဳး ရက္ျခား ေခါင္းေလွ်ာ္ေပးရင္ သိပ္မၾကာခင္မွာ ဆံပင္နဲ႔ဦးေရျပားအတြက္ အက်ိဳးထူးလာမွာပါ။
ဘယ္ေတာ့ အက်ိဳးထူးမလဲလို႔ သိခ်င္သူေတြအတြက္ က်ေနာ္တို႔ က်န္းမာေရးသတင္းမ်ား ေပ့ခ်္ကေန ဒီနည္းလမ္းသံုးမယ့္သူေတြကိုလဲ စိတ္ေတာ့ရွည္ေပးပါ လို႔ ရင္းရင္းႏွီးႏွီး ေျပာခ်င္ပါတယ္။ ပံုမွန္ေလး သံုးစြဲသြားရင္ အနည္းဆံုး တစ္လေလာက္ဆို အေျခအေန သိသာလာမွာပါ။
ၾကက္သြန္နီရည္ ကုထံုးကေတာ့ ရိုးရိုးဆံပင္ကၽြတ္တာေတြ၊ ဆံပင္အကြက္လိုက္ ကၽြတ္ၿပီး ထိပ္ေျပာင္တာမ်ိဳးေတြနဲ႔ ဦးေရျပား ယားယံတာမ်ိဳးေတြအတြက္ သက္သာေစပါတယ္။
ၾကက္သြန္နီျဖင့္ ဆံပင္သန္စြမ္းေအာင္ လုပ္ေဆာင္ႏိုင္တဲ့ အျခားနည္းလမ္းမ်ားကိုလည္း ေနာက္ထပ္ေဖာ္ျပေပးသြားပါမယ္။
၀မ္းခ်ဳပ္သူအတြက္ ၾကက္သြန္နီ
ၾကက္သြန္နီတြင္ လူသားတို႔က်န္းမာေရးအတြက္ ထူးျခားေသာစြမ္းအားထူးမ်ားရွိပါ၏။
၀မ္းခ်ဳပ္ေနလ်င္ ထမင္းစားေသာအခါ ၾကက္သြန္နီ(၁)လံုးကို(၄)စိတ္ စိတ္၍လည္းေကာင္းထုေထာင္း၍ေသာ္လည္းေကာင္း (သို႔) လက္သုပ္သုပ္ျပီး ေန႔စဥ္သာ သံုးေဆာင္ေပးသြားပါက
၀မ္းခ်ဳပ္ေရာဂါေပ်ာက္ကင္းသြားပါလိမ္႔မည္။
သိမီသမွ်ေဆးသုတသာျဖစ္ပါသည္။
ရဲမ်ိဳးသူ(ေဗာဓိျမိဳင္)
မူရင္းပိုင္ရွင္မ်ားအား ေလးစားစြာ(credit)ေပးပါတယ္ခင္ဗ်ာ။