ကရေဝး႐ြက္ရဲ႕ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူး ဆယ္ခ်က္

ကရေဝး႐ြက္ရဲ႕ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူး ဆယ္ခ်က္
ကရေဝး႐ြက္က ကိုယ္တြင္း ကိုလက္စထေရာပမာဏကိုလည္း က်ဆင္းေစႏိုင္ပါတယ္။ အာရွဟင္းလ်ာေတြမွာ ကရေဝး႐ြက္ကို ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္အေနနဲ႔ ထည့္သြင္း စားသုံးေလ့ရွိေပမယ့္ ကရေဝး႐ြက္ကေန ရရွိတဲ့ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးေတြကိုေတာ့ သိသူရွားပါတယ္။ ေရွးဂရိလူမ်ိဳးေတြက သူတို႔ရဲ႕ စစ္သူရဲေကာင္းေတြနဲ႔ အိုလံပစ္ၿပိဳင္ပြဲမွာ အႏိုင္ရသူေတြကို ကရေဝး႐ြက္နဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ေခါင္းေဆာင္းေတြကို ဆင္ျမန္းေစေလ့ ရွိခဲ့တယ္ဆိုပါတယ္။
ကရေဝး႐ြက္ကေန ရရွိႏိုင္တဲ့ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား
၁။ ဆံပင္သန္ၿပီး ေဗာက္ကင္းေစ
ေဗာက္ေတြထၿပီး ဆံပင္ေတြကြၽတ္ေနပါသလား။ ေရွးယခင္ကတည္းက အသုံးျပဳလာခဲ့တဲ့ ဆံပင္အတြက္ အက်ိဳးျပဳ ျဒပ္ေပါင္းေတြ ပါဝင္ေနတဲ့ ကရေဝး႐ြက္ကို ဆူပြက္ေနတဲ့ ေရေႏြးထဲမွာ ျပဳတ္ၿပီး ေရကို အေအးခံကာ ေခါင္းေလွ်ာ္ၿပီးတဲ့အခါ ေခါင္းေပၚ ေလာင္းခ်ေပးပါ။ ဦးေရျပား ယားယံေနတာကို သက္သာခ်င္ရင္ေတာ့ ကရေဝး႐ြက္ကို ႀကိတ္ေခ်ၿပီး အုန္းဆီနဲ႔ေရာၿပီး ဦးေရျပားကို ထိေအာင္ လိမ္းေပးပါ။ မိနစ္ ၃၀ၾကာထားၿပီး ၾကက္သီးေႏြး ေရနဲ႔ ေလွ်ာ္ခ်လိုက္ပါ။
၂။ ဆီးခ်ိဳ ထိန္းညႇိေပးျခင္း
ေလ့လာမႈတစ္ရပ္မွာ တစ္ေန႔ကို ကရေဝး႐ြက္ႏွစ္ႀကိမ္ စားသုံးသူက ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ ေလ်ာ့က်ေနတာေတြကိုေတြ႕ရပါတယ္။ ကရေဝး႐ြက္မွာပါတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြက ကိုယ္တြင္းအင္ဆူလင္ လုပ္ငန္းစဥ္ကို တိုးတက္ေအာင္ အေထာက္အပံ့ေပးတယ္လို႔ ေတြ႕ရွိခဲ့ရပါတယ္။ ကရေဝး႐ြက္က အမ်ိဳးအစား၂ – ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ မ်ားတဲ့သူေတြအတြက္လည္း အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ ကရေဝး႐ြက္က ကိုယ္တြင္းကိုလက္စထေရာ ပမာဏကိုလည္း က်ဆင္းေစႏိုင္ပါတယ္။
၃။ အစာေၾကညက္ေစျခင္း
ဝမ္းခ်ဳပ္ေနပါသလား၊ ေလေရာပြေနေသးလား။ ကရေဝး႐ြက္က အစာေၾကညက္ေအာင္ အေထာက္အကူ ျပဳပါလိမ့္မယ္။ ကရေဝး႐ြက္က ဝမ္းမီးကို ေကာင္းေစပါတယ္။ ကရေဝး႐ြက္က အစာေခ်ရည္ကို ထြက္ေအာင္လႈံ႕ေဆာ္ေပးၿပီး ဆီး႐ႊင္ေစတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္က အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ဖယ္ရွားရာမွာလည္း အေထာက္အပံ့ေပးပါတယ္။ ကရေဝး႐ြက္မွာ အစာေခ်ဖ်က္မႈကို ေကာင္းမြန္ေအာင္ အေထာက္အပံ့ေပးႏိုင္တဲ့ အင္ဇိုင္းေတြ ပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ အစာေခ်ဖ်က္မႈနဲ႔ပတ္သက္တဲ့ ေဝဒနာခံစားေနရသူေတြအတြက္ အသုံးဝင္ပါတယ္။
၄။ ႏွလုံးက်န္းမာမႈကို တိုးျမႇင့္ေပးျခင္း
ကရေဝး႐ြက္မွာ rutin နဲ႔ caffeic အက္ဆစ္တို႔ ပါဝင္ပါတယ္။ အဆိုပါျဒပ္ေပါင္းေတြက ႏွလုံးနံရံေတြကို ေတာင့္တင္းေကာင္းမြန္ေစၿပီး ကိုလက္စထေရာ ပမာဏကို က်ဆင္းေစပါတယ္။ ကိုလက္စထေရာပမာဏ မ်ားလာမႈက ႏွလုံးေသြးေၾကာေတြထဲမွာ အနည္ေတြျဖစ္တာကို ျဖစ္ေစၿပီး အဲသည္လိုမ်ိဳး ႏွလုံးေသြးေၾကာေတြထဲမွာ အႏွစ္ေတြစုပုံမႈက ႐ုတ္တရက္ ႏွလုံးရပ္တာနဲ႔ ေလျဖတ္တာေတြကို ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ပါတယ္။
၅။ ကိုက္ခဲမႈေတြကိုသက္သာေစျခင္း
ကရေဝး႐ြက္မွာ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့ပါးေစတဲ့ အစြမ္းသတၱိေတြလည္း ပါဝင္ေနပါတယ္။ အဆိုပါ အစြမ္းသတၱိက အဆစ္လြဲျခင္း၊ အဆစ္ေတြ နာက်င္ကိုက္ခဲတာနဲ႔ အဆစ္အျမစ္ ေရာင္ရမ္းနာက်င္မႈေတြကို သက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။ကရေဝး႐ြက္ အႏွစ္ကို နာက်င္ကိုက္ခဲေနတဲ့ ေနရာမွာ မိနစ္ ၂၀ၾကာ အုံထားေပးလို႔ရပါတယ္။ ေခါင္းကိုက္ပါကလည္း ကရေဝး႐ြက္ အဆီကို နဖူးမွာလိမ္းၿပီး ႏွိပ္နယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
၆။ ကင္ဆာတိုက္ဖ်က္ႏိုင္
ေလ့လာမႈအခ်ိဳ႕မွာ ကရေဝး႐ြက္ဟာ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို တိုက္ဖ်က္ရာမွာ အေထာက္အကူ ျပဳႏိုင္တယ္လို႔ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ ကရေဝး႐ြက္မွာပါတဲ့ phyton- utrients နဲ႔ catechins ျဒပ္ေပါင္းေတြက ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို တိုက္ဖ်က္ႏိုင္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈတစ္ရပ္မွာ ကရေဝးမွာ ရင္သားကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို တိုက္ဖ်က္ရာမွာ အေထာက္အကူျပဳႏိုင္တဲ့ ျဒပ္ေတြပါဝင္ေနပါတယ္။
၇။ အနာက်က္ျမန္ေစျခင္း
အနာေဆြးေတြကို ကုသရာမွာ ကရေဝး႐ြက္ အႏွစ္က အသုံးဝင္ပါတယ္။ ကရေဝးမွာ ပိုးမႊားတိုက္ဖ်က္ႏိုင္ၿပီး ဘက္တီးရီးယားေတြကို ေသေစႏိုင္တဲ့ အစြမ္းသတၱိ မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ မႈိပိုး ကူးစက္တဲ့ ေရာဂါေတြကို ကုသရာမွာလည္းအသုံးဝင္ပါတယ္။
၈။ လည္ေခ်ာင္းနာတာကို သက္သာေစသလို ေခ်ာင္းဆိုးတာကိုသက္သာေစျခင္း
ကရေဝး႐ြက္က အသက္ရွဴလမ္းေၾကာင္းကို ရွင္းလင္းေပးႏိုင္တဲ့ အစြမ္းသတၱိ ရွိပါတယ္။ အေအးမိတာနဲ႔ ခံရခက္ေလာက္တဲ့အထိ ေခ်ာင္းဆိုးေဝဒနာကို ခံစားေနရပါက ေရေႏြးဆူဆူထဲကို ကရေဝး႐ြက္ ေလး႐ြက္ကေန ငါး႐ြက္ ထည့္ျပဳတ္ၿပီး ျပဳတ္ရည္ကို ရင္ဘတ္မွာ ကပ္ထားေပးပါ။ အရမ္းႀကီးေတာ့ မပူဖို႔ေတာ့ သတိျပဳပါ။
၉။ ေက်ာက္ကပ္မွာ ေက်ာက္တည္တာ
ကရေဝး႐ြက္က ေသြးထဲက urease ပမာဏကို ေလ်ာ့က်ေအာင္ အကူအညီေပးႏိုင္ပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ urease ပမာဏ မ်ားလြန္းတဲ့အခါ ေက်ာက္ကပ္မွာ ေက်ာက္တည္တာနဲ႔ အျခားအစာအိမ္ ျပႆနာေတြကို ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ပါတယ္လို႔ ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ သိရပါတယ္။
၁၀။ စိတ္ဖိစီးမႈ တိုက္ဖ်က္
စိတ္ဖိစီးမႈေတြ၊ စိတ္ပူပန္မႈေတြ တအားမ်ားေနတယ္ဆိုရင္ ကရေဝး႐ြက္ ေရေႏြးၾကမ္းတစ္ခြက္ ေသာက္လိုက္ပါ။အာ႐ုံေၾကာေတြ အနားရေစၿပီး စိတ္ဖိစီးမႈေတြ ျဖစ္ေပၚခံစားရတာနဲ႔ အိပ္မေပ်ာ္တာမ်ိဳးေတြကိုလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါ တယ္။ ကရေဝး႐ြက္က က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူး မ်ားစြာေပးစြမ္းႏိုင္ေပမဲ့ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္နဲ႔ ႏို႔တိုက္မိခင္ေတြအတြက္ေတာ့ မသင့္ေတာ္ပါဘူး။ ခြဲစိတ္ကုသမႈ ခံယူမယ့္သူေတြအေနနဲ႔ ခြဲစိတ္ကုသမႈ မခံယူခင္ ႏွစ္ပတ္ေလာက္ အလိုကတည္းက ကရေဝး႐ြက္ကို မစားဘဲ ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ပါတယ္။
မႈရင္းေရးသားသူအားလံုးကို ေလးစားစြာျဖင့္ Crd ေပးပါတယ္ခင္မ်ာ