စပ်စ္သီးေစ့အဆီ ႏွင့္ စပ်စ္သီးအေစ့၏အစြမ္းထက္ပံုမ်ား




စပ်စ္သီးေစ့အဆီ ႏွင့္ စပ်စ္သီးအေစ့၏အစြမ္းထက္ပံုမ်ား

စပ်စ္သီးေစ့အဆီ၏ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

ဝိုင္ထုတ္ လုပ္ရာ မွ ေဘးထြက္ ပစၥည္းတစ္ခု ျဖစ္ေသာ စပ်စ္သီး အေစ့ အဆီတြင္ အိုမီဂါ-၆ ဖက္တီး အက္စစ္ ႂကြယ္ဝ စြာ ပါဝင္ၿပီး ဆံေက သာႏွင့္ အသား အေရ အတြက္ အသုံး ျပဳႏိုင္ ကာ ဟင္းခ်က္ ရာတြင္ လည္း အသုံး ျပဳႏိုင္ သည္။

စပ်စ္သီး အေစ့ အဆီကို သဘာဝ အလွ ကုန္အျဖစ္ အသုံး ျပဳၿပီး က်န္းမာေရး ႏွင့္ညီေသာ ဟင္းခ်က္ ဆီ အျဖစ္ လည္း သုံးႏိုင္ သည္။ စပ်စ္သီး အေစ့ အဆီ၏ က်န္းမာေရး အက်ိဳး ေက်းဇူးမ်ား သည္ အျငင္းပြား ဖြယ္ျဖစ္ေနၿပီး ယင္း သည္ အဆီထုတ္ လုပ္ပုံ ေၾကာင့္ ျဖစ္ သည္။ စပ်စ္သီး အေစ့ အဆီ ထုတ္လုပ္ရာ၌ ဓာတု ပစၥည္း မ်ားမသုံး ထားေသာ အဆီ ျဖစ္ ရန္လိုသည္။

ယင္း ကဲ့သို႔ ဓာတု ပစၥည္းမ်ား သုံးထားျခင္း မရွိေသာ စပ်စ္သီး အဆီ မ်ားတြင္ အိုမီဂါ-၆ ဖက္တီး အက္စစ္ အမ်ားစု ပါဝင္ၿပီး ႏွလုံး က်န္းမာေရးကို အေထာက္ အကူ ျပဳႏိုင္ သည္။

ယင္း ဖက္တီး အက္စစ္မ်ား က ကိုလက္ စထ ေရာကို ေလ်ာ့က် ေစၿပီး ႏွလုံး ေရာဂါျဖစ္ပြား ႏိုင္သည့္ အႏၲရာယ္ မ်ားကို ေလွ်ာ့ခ် ေပး သည္။

သို႔ေသာ္ အေကာင္း ဆုံး အက်ိဳး ေက်းဇူးမ်ား ရရွိ ႏိုင္ရန္ အိုမီဂါ -၆ ဖက္တီး အက္စစ္ႏွင့္ အိုမီဂါ-၃ ဖက္တီး အက္စစ္ကို ေသခ်ာစြာ ဟန္ခ်က္ ညီမွ် ေအာင္ လုပ္ေဆာင္ ရန္လိုသည္။

လူမ်ား စုသည္ အိုမီ ဂါ-၆ ဖက္တီးအက္စစ္ကို ပိုမိုရရွိရန္ လြယ္ကူၿပီးအိုမီဂါ-၃ ဖက္တီး အက္စစ္ရရွိမႈ နည္းပါး သည္။ အိုမီဂါ-၆ ဖက္တီး အက္စစ္ မ်ားလြန္း ပါက ကင္ဆာအပါ အဝင္ ျပင္းထန္ေသာ ေရာဂါမ်ား ဆီသို႔ ဦးတည္သြား ႏိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာမႈ က ေဖာ္ျပ သည္။

စပ်စ္သီး အေစ့ အဆီတြင္ သံလြင္ဆီ ထက္ပင္ ဗီတာမင္အီး ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္သျဖင့္ မွတ္ဉာဏ္ ဆုံးရႈံးမႈကို ကာကြယ္ ႏိုင္သည္။ အလွကုန္ ပစၥည္းထုတ္ လုပ္ေသာ ကုမၸဏီမ်ားက ယင္းတို႔၏ အသားအေရ ထုတ္ကုန္ ႏွင့္ ဆံေကသာ ထုတ္ကုန္ မ်ားအတြက္ စပ်စ္ သီးအေစ့ အဆီကို အသုံးျပဳ သည္။

စပ်စ္သီးအေစ့အဆီကို အသားအေရစိုျပည္ေစရန္၊ ဝက္ၿခံ ေပ်ာက္ေစရန္၊ အသားအေရလင္းလက္စိုျပည္ေစရန္၊ အမာ႐ြတ္ ေလ်ာ့ပါးေစရန္ႏွင့္ မိတ္ကပ္ဖ်က္ရန္ အသုံးျပဳၾကသည္။

စပ်စ္သီး အေစ့အဆီကို ထိပ္ေျပာင္ ျခင္းအတြက္ သဘာဝကု ေဆးအျဖစ္ အသုံးျပဳၿပီး ဆံပင္ပို သန္ေစ ရန္ႏွင့္ အသား အေရ ႏုပ်ိဳ ေစရန္ အသုံး ျပဳသည္။



ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးမႈမရွိေအာင္ စပ်စ္သီးအေစ့ စားပါ။

ႏွလံုးေသြးေၾကာေတြကုိ ပိတ္ဆုိ႔ႏုိင္တဲ့ အဆီေတြဟာ ေက်ာက္ကပ္အတြင္း ေသြးေၾကာေတြကုိလည္း ပိတ္ဆုိ႔ႏုိင္ၿပီး ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးႏုိင္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္ Grape Seed Extract 300 mg မွီဝဲဲဲပါက ေျခာက္ပတ္အတြင္း အဆီစုေဆာင္းမႈကုိ ဖယ္ရွားႏုိင္ၿပီး ေက်ာက္ကပ္စြမ္းအင္ ျပန္လည္ ျပည့္ဝႏုိင္တယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက ေဖာ္ထုတ္ထားပါတယ္။ Grape Seed Extract ဟာ ဘက္တီးရီးယားေတြကုိလည္း ေသေစႏုိင္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိ ရွိတာေၾကာင့္ သင္ဟာ မၾကာခဏ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပုိးဝင္တတ္သူ ျဖစ္ရင္လည္း ေရာဂါ ျပန္လည္ျဖစ္ႏႈန္း ေလ်ာ့သြားႏုိင္တယ္လုိ႔ အာဟာရဆုိင္ရာ ပညာရွင္က ေျပာပါတယ္။



စပ်စ္သီးအေစ့၏အစြမ္းထက္ပံုမ်ား

ဝါးစားသင့္ တဲ႔ စပ်စ္သီးအေစ့ ကို ေထြးမထုတ္လိုက္ပါနဲ႔

စပ်စ္သီးက သူ႕ရဲ႕ အစြမ္းသတၱိေတြကို အေစ့ထဲမွာ ထုပ္ပိုးထားတာပါ။ ဒါ့ေၾကာင့္ အေစ့ကို #ဝါးစားပါ။
စပ်စ္သီးအေစ့က နဲနဲမာတယ္၊ ဝါးရင္း နဲနဲခါးၿပီး စပ်စ္သီးစားရင္ ပါးစပ္ထဲမွာ အေနွာက္အယွက္လိုပဲ၊
ေထြးထုတ္ေနရတာလည္း အလုပ္တစ္ခု လိုျဖစ္တယ္။

#ဒါေပမဲ႔ အာဟာရတန္ဖိုးေတြ အမ်ားႀကီး အမ်ားႀကီးကို အေစ့က သယ္ပိုးထားတာဆိုတာ သင္သိသင့္တယ္။
နိုင္ငံတကာက စပ်စ္သီးအေစ့ေတြ ခ်ည္းစု Extract လုပ္/ အမႈန္႔ျပဳ/ အဆီထုတ္ ၿပီး သုေတသနေတြ လုပ္တယ္။ ေရာဂါေပါင္းမ်ားစြာမွာ ေအာင္ျမင္လို႔ ထုတ္လုပ္သူေတြက စပ်စ္သီးအေစ့ နဲ႔ေဖာ္တဲ႔ ေဆးျပား၊ ေဆးလံုး ေတြကို ေစ်းကြက္ထဲ ျဖန္႔ခ်ီေနတဲ႔အခ်ိန္ သင္က စပ်စ္သီးတစ္လံုး စားရင္ အေစ့ေတြ လက္ဝါးထဲ ေထြးေထြးထုတ္ေနဦးမလား???

"အရမ္းတန္ဖိုးရိွတဲ႔ စပ်စ္သီးအေစ့ကို အရသာမရိွဘူး၊ စားလို႔မေကာင္းဘူး၊ အသံုးမဝင္ဘူး ထင္ပီး ေထြးမထုတ္ပါနဲ႔ေတာ့"

စပ်စ္သီးအေစ့ နဲ႔ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူး အေၾကာင္း



စပ်စ္သီးအေစ့ထဲမွာ…

နွလံုး နဲ႔ ဦးေနွာက္ က်န္းမာဖို႔ အတြက္ လိုအပ္တဲ႔ *Omega 3 fatty acid ေတြပါဝင္ပါတယ္။

အေရျပား အတြက္ ေက်းဇူးျပဳတဲ႔ *Vitamin A နဲ႔ E ပါဝင္ပါတယ္။

အစြမ္းအာနိသင္ ႀကီးမားလြန္းတဲ႔ Flavonoid အမ်ိဳးအစား ျဖစ္တဲ႔ *Proanthocyanidin ပါဝင္တဲ႔အတြက္

အရြယ္မတိုင္မီအိုမင္းျခင္း၊ နွလံုးေသြးလည္ပတ္မႈဆိုင္ရာ ေရာဂါမ်ား၊ အျမင္အာရံု အားနည္းျခင္း၊ အေရျပားေရာင္ရမ္းျခင္း နဲ႔ အဆစ္ေရာင္ျခင္း ေတြအျပင္ ပန္းနာရင္ျကပ္ ေဝဒနာ နဲ႔ ဝက္ျခံကင္းတဲ႔ အသားအေရ ပိုင္ဆိုင္ဖို႔အတြက္ စပ်စ္သီးအေစ့ကို ဓာတ္စာ ထဲမွာ ထည့္သြင္းစားေသာက္ၾကတယ္။

*Proanthocyanidin ဟာ မိႈေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ ကူးစက္ေရာဂါ (Fungal infection) ၉၀% ရဲ႕ အဓိက တရားခံျဖစ္တဲ႔ Candida ပိုးကိုလည္း တိုက္ခိုက္နိုင္စြမ္းရိွတယ္။
အထက္က Antioxidant အစြမ္းေတြကို လုပ္ေပးနိုင္တဲ႔ *Proanthocyanidin ဟာ Anti-Cancer အစြမ္းကိုလည္း ၾကြက္ေတြနဲ႔ စမ္းသပ္ေအာင္ျမင္ပီးသားပါ။

ကင္ဆာ ကို ကာကြယ္ေပးနိုင္တဲ႔အျပင္ ခႏၶာကိုယ္မွာ ပ်က္စီး/ေသဆံုးသြားတဲ႔ ဆဲလ္ ေတြကို ဖယ္ရွားေပးနိုင္ပါတယ္။

ဒါ့အျပင္ *Proanthocyanidin ဟာ

ဆံခ်ည္မ်ွင္ေသြးေၾကာ၊ ေသြးလႊတ္ေၾကာ နဲ႔ ေသြးျပန္ေၾကာေတြကို သန္မာေစတဲ႔အတြက္ ေသြးလည္ပတ္မႈေကာင္းမြန္ေစၿပီး ေသြးေၾကာထံုးျခင္း၊ အထိုင္ၾကာလို႔ ျဖစ္တဲ႔ ေျခေထာက္ေရာင္ျခင္း မွာ သုေတသနအရ ေအာင္ျမင္ထားပါေသးတယ္။

၂၀၀၃ ခုနွစ္က သုေတသနမွာ Fat-metabolising enzyme မွာစမ္းသပ္ၿပီး မေကာင္းတဲ႔အဆီ (LDL) ေတြကိုေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ေတြ႕ရပါတယ္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေစရံုမက နွလံုးေရာဂါ နဲ႔ ေသြးတိုး အတြက္ပါ ေကာင္းမြန္ပါတယ္။

၂၀၁၀ ခုနွစ္ သုေတသန မွာေတာ့ *Proanthocyanidin ဟာ ဦးေနွာက္ရဲ႕ noradrenalin နဲ႔ dopamin level ကိုျမင့္ေစျခင္း နဲ႔ Tofranil လို စိတ္က်ျခင္းကို ဆန္႔က်င္တဲ႔သတၱိ ရိွတဲ႔အတြက္ စိတ္ဓာတ္က်ျခင္း ေဝဒနာရွင္ေတြမွာပါ အသံုးျပဳနိုင္ပါတယ္။

ဒီလို အစြမ္းႀကီးးမားတဲ႔ Proanthocyanidin ဟာ သုေတသန ေတြ႕ရိွခ်က္ေတြအရ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္အစြမ္း (Antioxidant capacity) မွာ Vitamin E ထက္ *အဆ ၂၀ ပိုမိုေကာင္းမြန္ၿပီး Vitamin C ထက္ *အဆ ၅၀ ပိုမိုေကာင္းမြန္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။

ဒါ့ေၾကာင့္ နိဂံုးခ်ဳပ္ အႀကံျပဳလိုတာကေတာ့

`` စပ်စ္သီးစားရင္ တစ္လံုးလံုးဝါးစားပါ ´´

ဝါးစားလိုက္တဲ႔အတြက္ အေစ့ကိုသြားနဲ႔ႀကိတ္ၿပီးသား ျဖစ္သြားၿပီး အေစ့ထဲမွာပါတဲ႔ အာနိသင္မ်ားစြာကို Unlock ဖြင့္ေပး လိုက္သလိုျဖစ္သြားပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး အစာမေျကလို႔ မစင္နဲ႔အတူျပန္ပါလာျခင္း လည္းမရိွေတာ့ပါဘူး။

လူအနည္းစုမွာသာ Allergic ျဖစ္တတ္ေပမဲ႔ စပ်စ္သီးအေစ့ဟာ လူအေပၚမွာ အဆိပ္လံုးဝ မရိွပါဘူး။
ကေလးငယ္ေတြ မ်ိဳခ်မိလို႔ သည္း (သီး) တဲ႔ အႏၲရာယ္လည္းမရိွပါဘူး။ ဒါ့ေၾကာင့္ *သင့္ကေလး ကို အာဟာရတန္ဖိုး မ်ားစြာရေစခ်င္ရင္ စပ်စ္သီးအေစ့ကို ဝါးစားျခင္းရဲ႕ အာနိသင္ေတြကို ရွင္းျပၿပီး အေစ့ကိုဝါးစားတတ္တဲ႔ အက်င့္လုပ္ေပးပါ။

*သင္ကိုယ္တိုင္လည္း ေသးေသးမာမာခါးခါးဝါးရခက္တဲ႔
စပ်စ္သီးအေစ့ကို မစားခ်င္ဘူးလို႔ ဂ်ီက်မေနေတာ့ဘဲ အခုခ်ိန္ကစပီး ဝါးစားပါလို႔ အႀကံျပဳပါရေစခင္ဗ်ား…

မူရင္းပိုင္ရွင္မ်ားအား ေလးစားစြာ(credit)ေပးပါတယ္ခင္ဗ်ာ။