ေဆးဘက္ဝင္ျမန္မာ့ သနပ္ခါးအေျကာင္း




"သနပ္ခါး ခ်စ္သူမ်ားအတြက္"
%%%%%%%%%%%%%%%

ျမန္မာ့သနပ္ခါးတုံး"
%%%%%%%%%%



ေဆာင္းမွာေႏြး၊ ေႏြမွာေအး ဆိုသည့္ သနပ္ခါး၏ အာနိသင္ေၾကာင့္ ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ားသည္ ေမြးကင္းစ အရြယ္ကစ၍ အသက္အရြယ္မေရြး သနပ္ခါးလိမ္းၾကပါသည္။

ျမန္မာနိုင္ငံတြင္ မည္သည့္ေနရာကို သြားသြား သနပ္ခါး လိမ္းက်ံထားေသာ မ်က္ႏွာမ်ားကို ျမင္ေတြ႕နိုင္ျခင္းက သက္ေသသာဓကပင္ ျဖစ္ေပသည္။ ျမန္မာအမ်ိဳးသမီးမ်ားသည္ သနပ္ခါးကို လြန္ခဲ့ေသာႏွစ္ေပါင္း ၂၀၀၀ ေက်ာ္ကတည္းက လိန္းက်ံအလွျခယ္သၾကေသာ ပစၥည္းတစ္ခုအျဖစ္ အသုံးျပဳခဲ့ၾကပါသည္။ သနပ္ခါးကို မခုံမင္ မႏွစ္သက္ေသာ ျမန္မာအမ်ိဳးသမီးဟူ၍ မရွိသေလာက္ပင္ ရွားပါးပါသည္။ ယခုေခတ္ေပၚ အေနာက္တိုင္း အလွျခယ္ပစၥည္း ကိရိယာမ်ား အသုံးမ်ား၍ ေခတ္စားေနေစကာမူ သနပ္ခါးႏွင့္ ကင္းနိုင္သူ ျမန္မာအမ်ိဳးသမီးတို႔၏ အေရအတြက္မွာ အလြန႔္အလြန္ နည္းပါးလွေပသည္။

သနပ္ခါးသည္ စိတ္ၾကည္လင္ လန္းဆန္းဖြယ္ရာ သင္းျပန႔္ေသာ ရနံ့ႏွင့္ ျပည့္စုံျခင္း၊ အသားအေရကို ေအးျမေစျခင္း၊ အသားအေရကို ေခ်ာမြတ္ေစျခင္း၊ သနပ္ခါး လိမ္းက်ံသူအား လွပေစျခင္း စေသာ ဂုဏ္အဂၤါမ်ားႏွင့္ ျပည့္စုံသျဖင့္ ေရွးေခတ္နန္းတြင္းသူမ်ားမွအစ ေကာက္စိုက္သမမ်ား အဆုံး သနပ္ခါးကို လက္မလႊတ္နိုင္ခဲ့ၾကျခင္းပင္ ျဖစ္ေပသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ သနပ္ခါးကို အျမဲတေစ လိမ္းက်ံသျဖင့္ အသားအေရ စိုေျပဝင္းဖန႔္ေနေသာသူကို ေတြ႕လၽွင္ "သနပ္ခါးသားရသည္"ဟု ေရွးျမန္မာအမ်ိဳးသမီးမ်ား ဆိုေလ့ရွိၾကေပသည္။

ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ားသည္ သနပ္ခါးကို ႏွစ္သက္ျခင္းသည္ အလွအပ လိမ္းက်ံစရာ ပစၥည္းျဖစ္သည့္အျပင္ သနပ္ခါး၏ ေဆးဘက္ဝင္သည့္ အာနိသင္ဂုဏ္သတၱိမ်ားေၾကာင့္လည္း ျဖစ္ပါသည္။ ပူအိုက္စြတ္စို ရာသီဥတုရွိသည့္ ျမန္မာနိုင္ငံတြင္ ေနေလာင္ျခင္းဒဏ္ကို ကာကြယ္နိုင္ၿပီး အသားအေရကို ထိန္းသိမ္းနိုင္သည့္ သနပ္ခါးကို ျမန္မာအမ်ိဳးသမီးမ်ားသာမက အမ်ိဳးသားမ်ားပါ အသုံးျပဳၾကေပသည္။
မာတိကာ

၁ အေထာက္အထား အစဥ္အလာ
၂ ေပါက္ေရာက္ရာ ေဒသ
၃ သိပၸံအမည္ႏွင့္ အမ်ိဳးအစားခြဲျခားျခင္း
၄ အပင္၏ ဝိေသသလကၡဏာမ်ား
၅ စိုက္ပ်ိဳးနည္းစနစ္
၅.၁ ေျမအမ်ိဳးအစား
၅.၂ ေဈးကြက္ဝင္ သနပ္ခါးအဆင့္(ရိတ္သိမ္းခ်ိန္)
၆ သနပ္ခါးတြင္ ဓာတုပစၥည္း ပါဝင္မႈ
၇ သနပ္ခါးမွ ေဆးဘက္အသုံးဝင္ပုံ
၇.၁ အသုံးျပဳပုံ
၈ ရွင္မေတာင္ သနပ္ခါး
၉ ကိုးကား

အေထာက္အထား အစဥ္အလာ

သနပ္ခါးကို စာေပျဖင့္ ေရးသားတင္စားၾကျခင္းကို ၁၄-ရာစုႏွစ္ ကဗ်ာပညာရွင္ မြန္ဘုရင္ ရာဇာဓိရာဇ္၏ ၾကင္ယာေတာ္ႏွင့္ ၁၅-ရာစုႏွစ္ ရဟန္းကဗ်ာပညာရွင္ ရွင္မဟာရ႒ႆရတို႔၏ ကဗ်ာမ်ားတြင္ ေတြ႕ရွိၾကရေပသည္။ ျမန္မာနိုင္ငံ၏ အခ်ိဳ႕ေသာ ေနရာေဒသမ်ားတြင္ ႏွစ္စဥ္ သၾကၤန္အႀကိဳေန႔တိုင္း သနပ္ခါးေသြးပြဲေတာ္မ်ား က်င္းပေလ့ရွိေနပါသည္။ သၾကၤန္အႀကိဳေန႔ညမွာ အမ်ိဳးသမီးကေလးမ်ားက သနပ္ခါးေသြးၾကၿပီး အမ်ိဳးသားေလးမ်ားက သီခ်င္းမ်ားတီးမႈတ္သီဆိုၾကေလ့ရွိပါသည္။ ေသြးၿပီး ရရွိလာေသာ သနပ္ခါးမ်ားကို ဘုရားဆင္းတုေတာ္မ်ားကို သနပ္ခါးရည္ႏွင့္ ေဆးေၾကာၿပီး ကုသိုလ္ယူၾကသည့္ ျမန္မာတို႔၏ ခ်စ္စရာေကာင္းေသာ ဓေလ့ဟာလည္း ယေန႔ထိတိုင္ ရွိေနေပသည္။
ေပါက္ေရာက္ရာ ေဒသ

သနပ္ခါးပင္ကို သီရိလကၤာနိုင္ငံ၊ အိႏၵိယနိုင္ငံ အေနာက္ပိုင္း၊ ထိုင္းနိုင္ငံ၊ ပါကစၥတန္ ႏွင့္ ျမန္မာနိုင္ငံ အလယ္ပိုင္း အညာေဒသတို႔တြင္ ေတြ႕ရွိရပါသည္။ ျမန္မာ့သနပ္ခါးသည္ အရည္အေသး အေကာင္းဆုံးပင္ ျဖစ္ေပသည္။ သနပ္ခါးသည္ အပူပိုင္းေဒသမ်ားတြင္ ျဖစ္ထြန္းေအာင္ျမင္သည့္ သီးႏွံျဖစ္သျဖင့္ ျမန္မာနိုင္ငံ အပူပိုင္းေဒသျဖစ္သည့္ စစ္ကိုင္းတိုင္း၊ မႏၲေလးတိုင္းႏွင့္ မေကြးတိုင္းေဒသမ်ားတြင္ စီးပြားျဖစ္ စိုက္ပ်ိဳးၾက႐ုံတင္မက အိမ္ၿခံဝင္းအတြင္းတြင္လည္း စိုက္ပ်ိဳးေလ့ရွိၾကသည္ကို ေတြ႕ျမင္နိုင္ေပသည္။ သနပ္ခါးပင္သည္ စိုက္ခင္းသစ္ ပထမတစ္ႀကိမ္ ခုတ္၍ ေရာင္းခ်ၿပီး သန္မာထြားက်ိဳင္းသည့္ သားတက္မ်ား ဆက္ခါဆက္ခါ ထားရွိနိုင္သျဖင့္ ဘိုးစဥ္ေဘာင္ဆက္ အဆင့္ဆင့္ ခုတ္ယူေရာင္းခ်ၿပီး ဝင္ေငြရသျဖင့္ "အပူပိုင္း ပေဒသာပင္ဟု တင္စားၿပီး အပူပိုင္းေဒသ၏ ရတနာ" ဟုပင္ေခၚဆိုၾကေပသည္။
သိပၸံအမည္ႏွင့္ အမ်ိဳးအစားခြဲျခားျခင္း

ျမန္မာအမည္ = သနပ္ခါး
အဂၤလိပ္အမည္ = Chinese Box Tree, Wood Apple
မ်ိဳးရင္း= Rutaceac
မ်ိဳးစု= Limonia
မ်ိဳးစိတ္= L.acidissima
သိပၸံအမည္= Naringi crenulata (Roxb)
Limonia acidissima
Hespercthusa crenulata (Roxb) Rocam

[၁]
အပင္၏ ဝိေသသလကၡဏာမ်ား

သနပ္ခါးပင္၏ ပုံသဏၭာန္မွာ အပင္ ပင္လတ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ အျမင့္ေပ ၂၀-၃၀ ထိျမင့္တက္ၿပီး ပင္စည္ႏွင့္ အကိုင္းအခက္မ်ားတြင္ လကၼဝက္၊ တစ္လကၼခန႔္ ရွည္သည့္ မာေက်ာေသာ ဆူးမ်ား ပါရွိသည္။ အပင္ႏုစဥ္တြင္ အေပြးမဲ့ၿပီး အပင္ရင့္လာေသာ အခါမွ အေပြးထူလာပါသည္။ အရြက္ပုံသဏၭာန္မွာ ရြက္ေပါင္းျဖစ္ၿပီး ရြက္လႊဲထြက္သည္။ ရြက္ႁမႊာ ၂ စုံမွ ၃ စုံထိရွိၿပီး ရြက္ထိပ္တြင္ တစ္ရြက္ပါသည္။ ရြက္ျပားေျပာင္ေခ်ာၿပီး ေတာင့္တင္းမာေက်ာသည္။ အစိမ္းရင့္ေရာင္ရွိသည္။ အပြင့္ပုံသဏၭာန္မွာ ေသးငယ္ၿပီး၊ အဝါႏုေရာင္ရွိသည္။ အဆုပ္လိုက္ပြင့္သည္။ ေရေျမရာသီဥတုအေပၚ မူတည္၍ တေပါင္း၊ တန္ခူး၊ ကဆုန္လမ်ားတြင္ အပြင့္မ်ားပြင့္သည္။ ဝါဆို၊ ဝါေခါင္၊ ေတာ္သလင္းလမ်ားတြင္ အသီးရင့္မွည့္သည္။ ေရေသာက္ျမစ္ ရွည္လ်ားသည္။ ေဘးျမစ္မ်ားလည္း ရွည္လ်ားၿပီး ျဖန႔္ထြက္သည္။ အျမစ္တြင္လည္း အေပြးအေခါက္ပါရွိသည္။ အျမစ္မွ သားတက္မ်ားထြက္ေလ့ရွိပါသည္။
စိုက္ပ်ိဳးနည္းစနစ္
ေျမအမ်ိဳးအစား

• စိုက္ပ်ိဳးရန္ အေကာင္းဆုံးေျမမွာ ဂဝံ/ေက်ာက္စရစ္ေၿမ (Gravel soil)
• ရြံ့ေစးေျမ၊ ဆားေပါက္ေသာေျမ၊ ေရဝပ္ေသာ ေျမမ်ားမွ လြဲ၍ က်န္ေျမအမ်ိဳးအစားမ်ားတြင္ စိုက္ပ်ိဳးနိုင္သည္။
• သဲေျမတြင္လည္း စိုက္ပ်ိဳးနိုင္ပါသည္။ သို႔ေသာ္ စိုက္ပ်ိဳးပါက အပင္ငယ္စဥ္တြင္ အပင္ အေသအေပ်ာက္ မ်ားၿပီး အပင္ျဖစ္ထြန္းအားနည္းပါသည္။
• အပင္ ၂-၃ႏွစ္သား အရြယ္မွ စ၍ ပင္ေျခအတက္မ်ားႏွင့္ အကိုင္းအခက္မ်ားကို ရွင္းလင္းဖယ္ရွား ေပးရပါမည္။
• သားတက္စိုက္ခင္းမ်ားတြင္ တစ္ပတ္လၽွင္ (၁-၂)တက္သာ ထား၍ က်န္အတက္မ်ားအား ရွင္းလင္းဖယ္ရွားေပးရပါမည္။
• ရာသီဥတုအေျခအေနႏွင့္ အပင္အေျခအေနေပၚ မူတည္၍ ပင္လုံးပ်ံ႕ပိုးသတ္ေဆး၊ ထိေသပိုးသတ္ေဆး၊ မွိုသတ္ေဆးမ်ားကို ႀကိဳတင္ကာကြယ္သည့္ အေနျဖင့္ ပက္ျဖန္းေပးသင့္ပါသည္။

ေဈးကြက္ဝင္ သနပ္ခါးအဆင့္(ရိတ္သိမ္းခ်ိန္)

• စိုက္ခင္းအသစ္မ်ားတြင္ အပင္သက္တမ္း ၆-ႏွစ္၊ ၇-ႏွစ္သားမွ စတင္၍ သနပ္ခါးအျဖစ္ စတင္ ေဈးကြက္ဝင္ ေရာင္းခ်နိုင္ပါသည္။
• အမ်ားအားျဖင့္ ၈-ႏွစ္မွ ၁၀-ႏွစ္သားအရြယ္သည္ ေဈးကြက္တြင္းသို႔ အေရာင္းအမ်ားဆုံး အရြယ္ျဖစ္ပါသည္။
• သားတက္ သနပ္ခါးခင္းမ်ားတြင္ အပင္သက္တမ္း (၅-၆)ႏွစ္တြင္ စတင္ေရာင္းခ်ၿပီး၊ (၆)ႏွစ္မွ(၈)ႏွစ္အရြယ္ သက္တမ္းသည္ ေဈးကြက္အဝင္ဆုံး ေရာင္းခ်ခ်ိန္ ျဖစ္ပါသည္။
• အရည္အေသြး အေကာင္းဆုံး သနပ္ခါးတစ္ပင္ ရရွိရန္မွာ သက္တမ္း(၃၅)ႏွစ္ခန႔္ လိုပါသည္။
• ေဒသအမ်ိဳးမ်ိဳးတြင္ စိုက္ပ်ိဳးျဖစ္ထြန္းေသာ္လည္း ျမန္မာ့သနပ္ခါးသည္ အရည္အေသြး အေကာင္းဆုံးျဖစ္သည္။[၂]

သနပ္ခါးတြင္ ဓာတုပစၥည္း ပါဝင္မႈ

2-quinolone and 2-hydroxy quinoline
N-acetyl-N-methyltryplamine
Tanakine and Tanakamine
7-methoxy-6-(2,3-epoxy-6-methylbutyl) coumarin
4-methoxy -1-methy 1-2quinolone and marmesin from the organic extracts of the root bank
Suberosin ႏွင့္ marmesin တို႔သည္ Antibacterial activity ႏွင့္ UV absorption ဂုဏ္သတၱိမ်ား ရွိပါသည္။

သနပ္ခါးမွ ေဆးဘက္အသုံးဝင္ပုံ

ျမန္မာ့ေဆးက်မ္းမ်ားအရ သနပ္ခါးသည္ ပူ၏။ ေသြးကိုႂကြေစတတ္၏။ ပူ ခါး ခ်ဳပ္ ပြင့္ ျဖစ္၏။ ငန္းမန္းကို နိုင္ေစ၏။ အပူနာ။ အေအးနာ၊ ႏွစ္မ်ိဳးစလုံးနိုင္၏ဟု ဆိုထားပါသည္။
အသုံးျပဳပုံ

အရြက္

ဝက္႐ူးျပန္ေရာဂါေဆးတြင္ သုံးသည္။ အနာႀကီးေရာဂါသည္မ်ားအတြက္ အရြက္ကိုျပဳတ္၍ ေရခ်ိဳးၿပီး ေခၽြးေအာင္းရ၏။ အရြက္ျပဳတ္ရည္ကို ဆားမ်ားမ်ား ခတ္၍ ေသာက္ပါက ငွက္ဖ်ားေရာဂါ ေပ်ာက္သည္။ အနာဝင္လၽွင္ အရြက္ကို ႀကိတ္၍ ဆန္ေဆးေရႏွင့္ ေသာက္ရသည္။
အရြက္ကို အေျခာက္လွမ္း အမႈန႔္ျပဳၿပီး ကြမ္းသီးလုံးခန႔္ ေရႏွင့္ ေသာက္ပါက အေဖာအေရာင္။ အနာအဆာႏွင့္ ကိုယ္တြင္းေရာဂါ ဟူသမၽွ ကင္းရွင္းပေပ်ာက္၏။

အသီး

အဆိပ္ေျပေဆး၊ ခြန္အားတိုးေဆး၊ ေက်ာက္ေရာဂါ ကာကြယ္ေဆးႏွင့္ ျပင္းထန္ေသာ အဖ်ားေရာဂါမ်ားအတြက္ ေဖာ္စပ္ေသာ ေဆးမ်ားတြင္ ထည့္သြင္း အသုံးျပဳသည္။

အျမစ္

ဝမ္းႏႈတ္ေဆး၊ ေခၽြးထုတ္ေဆးတို႔တြင္ သုံး၏။ အျမစ္ကို နႏြင္းႏွင့္ေသြး၍ လိမ္းေပးပါက မီးယပ္ေရာဂါမ်ားလည္း ေပ်ာက္၏။ ကေလးခၽြဲက်ပ္က အျမစ္ကို ေသြး၍ ကြမ္းရြက္စိမ္းရည္ႏွင့္ ဆတူတိုက္က ခၽြဲအျမန္က်၏။
သနပ္ခါးျမစ္၊ ပန္းႏုအမႈန႔္ ၅-ပဲသားစီကို ပ်ားရည္ ၆-ပဲသားႏွင့္ ေရာ၍ စားသုံးေသာ္ ေႁမြဆိပ္ေပ်ာက္ကင္း၏။
သနပ္ခါးျမစ္မႈန႔္ သုံးက်ပ္သားကို သၾကား၊ ပ်ားရည္ႏွင့္ ေရာလ်က္ေသာက္ပါက အစာအိမ္ရွိ အဆိပ္ေျပေစ၏။ ဟု ဆိုထားပါသည္။

သိပၸံနည္းေဆးက်မ္းအရ

Anti-bacterial ႏွင့္ Anti-fungal ပါဝင္မႈေၾကာင့္ အသားအေရကို ၾကည္လင္သန႔္စင္ေစသည္။ ဝက္ၿခံ၊ တင္းတိပ္ကို ေပ်ာက္ကင္းေစသည္။ အျဖဴစက္၊ အမည္းစက္မ်ား ျဖစ္ေပၚမႈကိုလည္း ေပ်ာက္ကင္းေစၿပီး၊ အဖူးအပိတ္မ်ားကိုလည္း ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။
သနပ္ခါးတြင္ Coumarine တို႔ပါဝင္သျဖင့္ အသားအေရေပၚတြင္ ဘက္တီးရီးယားႏွင့္ မွိုေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ ေရာဂါမ်ား ကို ဖယ္ရွားေပးနိုင္ၿပီး၊ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး အရြယ္ႏုပ်ိဳ လန္းဆန္းေစပါသည္။
Mamesin ပါဝင္မႈေၾကာင့္ ခရမ္းလြန္ေရာင္ခ်ည္ (UV-A ray)ေၾကာင့္ျဖစ္ေပၚေသာ မ်က္ႏွာေပၚတြင္ အေရျပားတြန႔္လိမ္ျခင္း (အေရးအေၾကာင္း ေပၚျခင္း) တို႔မွ ကာကြယ္ၿပီး၊ ခရမ္းလြန္ေရာင္ခ်ည္ (UV-A ray) ေၾကာင့္ျဖစ္ေပၚေသာ အေရျပား အေရာင္ပ်က္ျခင္း (Skin discoloration) မွကာကြယ္ၿပီး တင္းတိတ္ႏွင့္ အေရျပားကင္ဆာ ျဖစ္ေပၚမႈကိုလည္း ကာကြယ္ပါသည္။

[၃]
ရွင္မေတာင္ သနပ္ခါး

သနပ္ခါးထဲတြင္ လူႀကိဳက္အမ်ားဆုံးမွာ ရွင္မေတာင္ သနပ္ခါးျဖစ္သည္။

ရွင္မေတာင္သနပ္ခါး၏ ေမႊးရနံ့ေၾကာင့္ ျမန္မာလူမ်ိဳးတိုင္း ရွင္မေတာင္ သနပ္ခါးကို ႏွစ္သက္ၾကျခင္း ျဖစ္သည္။ ရွင္မေတာင္သနပ္ခါးအျပင္ ေရႊဘိုသနပ္ခါးကိုလည္း ႏွစ္သက္ၾကပါေသးသည္။ ေရႊဘိုသနပ္ခါးသည္ ရွင္မေတာင္သနပ္ခါးကဲ့သို႔ ထူးျခားစြာ အနံ့ မေမႊးေပမယ့္ ဝင္းဝါတဲ့ အဆင္းကိုေပးၿပီး ညက္လွတဲ့အတြက္ ေရႊဘိုသနပ္ခါးကိုလည္း ျမန္မာအမ်ိဳးသမီးမ်ားက ႏွစ္သက္ၾကပါသည္။ သနပ္ခါးပင္ႏွင့္ မ်ိဳးစိတ္နာမည္တူၿပီး သနပ္ခါးနဲ႔ လို႔လည္း ေခၚဆိုၾကတဲ့ သီးပင္ (Limonia acidissima)လည္းရွိပါေသးသည္။ သီးပင္ကို wood apple ဟု အမည္ေခၚဆိုၾကသည္။ ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ားက သီးပင္၏ အသီးကို ထန္းလ်က္ႏွင့္ေပါက္ကာ ေရာေမႊစားေလ့ရွိၾကပါသည္။ သီးပင္၏ အေခါက္ျဖစ္ေသာ သီးေခါက္ကိုလည္း သနပ္ခါးအျဖစ္ ေသြးလိမ္းၾကပါသည္။ ရွင္မေတာင္ သနပ္ခါးကဲ့သို႔ အနံ့ မေမႊးပ်ံ႕ ေသာ္လည္းပဲ ေက်ာက္ပ်ဥ္၌ ေသြးလိုက္သည့္အခါမွာ ေစးေနၿပီး လိမ္းလိုက္ရင္ အသားအေရ စိုျပည္ဝင္းပလာေသာေၾကာင့္ ျမန္မာအမ်ိဳးသမီးမ်ားက သီးေခါက္ကိုလည္း ႏွစ္သက္ၾကပါေသးသည္။

သနပ္ခါးကို ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ားႏွစ္သက္ၾကျခင္းသည္ သနပ္ခါး၏ ေဆးဖက္ဝင္ေသာ ဂုဏ္သတၱိေၾကာင့္လည္း ျဖစ္ပါသည္။ ေနေလာင္ျခင္းဒဏ္မွ ကာကြယ္ေပးနိုင္ေသာ သနပ္ခါးကို ပူအိုက္စြတ္စိုေသာ ရာသီဥတုရွိသည့္ ျမန္မာနိုင္ငံမွာ အေရျပားထိန္းသိမ္းဖို႔အတြက္ အဓိကထားၾကပါသည္။ အေရျပားယားယံျခင္း ၊ ဓာတ္မတည့္ျခင္းတို႔အတြက္ သနပ္ခါးကို ဆားႏွင့္ ေရာေသြးကာ လိမ္းက်ံၾကပါသည္။ မ်က္ႏွာမွာ ဝက္ၿခံကင္းၿပီး အသားအေရ ေခ်ာေမြ႕ဖို႔အတြက္ သနပ္ခါးက ေဆးဖက္ဝင္ပါသည္။

ရခိုင္ျပည္နယ္ ၊ စစ္ေတြၿမိဳ႕တြင္ ႏွစ္စဥ္ သၾကၤန္အႀကိဳေန႔တိုင္းမွာ သနပ္ခါးေသြးပြဲ က်င္းပေလ့ရွိပါသည္။သၾကၤန္အႀကိဳေန႔ညမွာ အမ်ိဳးသမီးေလးမ်ားက သနပ္ခါးေသြးၾကၿပီး အမ်ိဳးသားေလးမ်ားက သီခ်င္းမ်ား တီးမႈတ္သီဆိုၾကပါသည္။ ေသြးၿပီး ရရွိလာတဲ့ သနပ္ခါးမ်ားကို ဘုရားဆင္းတုေတာ္မ်ားကို သနပ္ခါးရည္နဲ႔ ေဆးၾကာၿပီး ကုသိုလ္ယူၾကတဲ့ ဓေလ့ဟာ ယခုထိတိုင္ ရခိုင္ျပည္နယ္မွာ ရွိေနပါသည္။

သနပ္ခါးအတုံးကို ေက်ာက္ပ်ဥ္မွာ ေရႏွင့္ေသြးလိမ္းျခင္းအျပင္ သနပ္ခါးမႈန႔္ကိုလည္း မ်က္ႏွာလိမ္း ေပါင္ဒါ အျဖစ္ အသုံးျပဳၾကပါသည္။ အဆီျပန္တဲ့ အသားအေရ ရွိသူမ်ားအတြက္ သနပ္ခါးသည္ အသင့္ေတာ္ဆုံး အလွျပင္ သဘာဝ မိတ္ကပ္တစ္မ်ိဳးပဲ ျဖစ္ပါသည္။

ရွင္မေတာင္သနပ္ခါးတုံးမ်ားကို သိမ္းဆည္းတဲ့အခါမွာ ပလပ္စတစ္အိတ္ထဲ ထည့္ၿပီး သိမ္းဆည္းျခင္းသည္ အေကာင္းဆုံးပါ။ သစ္သားစားပြဲေပၚမွာ သစ္သားနဲ႔ ထိထားရင္ ရွင္မေတာင္သနပ္ခါးနံ့သာ သစ္သားဆီကို ကူးသြားၿပီး ရွင္မေတာင္သနပ္ခါးက အနံ့ ျပယ္သြား တတ္ပါသည္။

ရွင္မေတာင္သနပ္ခါးတုံးမ်ား အထားၾကာ၍ မေမႊးေတာ့ဘူးဆိုရင္ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူကို သနပ္ခါးတုံးေပၚ ေလာင္းခ်လိုက္ရင္ အနံ့ျပန္ေမႊးလာပါသည္။ ရွင္မေတာင္ သနပ္ခါးတုံးကို ေရေႏြးပူပူနဲ႔ ေဆးေၾကာၿပီး ေနပူပူမွာ ေနလွန္းထားရင္ ရွင္မေတာင္နံ့ အလြန္ေမႊးပ်ံ႕ ေနမွာ ျဖစ္ပါသည္။
credit
by -Song wai -မတၱရာျမိဳ႕