ဖရံုေစ့ ကို ဘာလို႔စားသင့္သလဲ သင္သိၿပီးၿပီလား?




ဖရံုေစ့ ကို ဘာလို႔စားသင့္သလဲ သင္သိၿပီးၿပီလား?

ဥေရာပ အလယ္ပိုင္းမွာ ဖရံုသီးစိုက္ခင္းေတြကို စိုက္ပိ်ဳးရတဲ႔ ရည္ရြယ္ခ်က္က ဖရံုသီးအသားထက္ အထဲက အေစ့ နဲ႕ ဖရံုေစ့ကို ႀကိတ္လို႔ရတဲ႔ အဆီ ထုတ္လုပ္ဖို႔ စိုက္ၾကတာပါ။

ျမန္မာနိုင္ငံမွာေတာ့ ရွမ္းျပည္နယ္ နဲ႔ ခ်င္းျပည္နယ္ က အမ်ားဆံုး ထြက္ရိွလာတဲ႔ ဖရံုေစ့ ေတြကို ေလွာ္ၿပီး သေရစာ အျဖစ္ တနိုင္ငံလံုးစားသံုးၾကတယ္။
*ဟင္းလ်ာေတြ နဲ႔ ေဆးဖက္ဓာတ္စာ အျဖစ္ အသံုးျပဳမႈ နည္းပါးပါတယ္။

ၾကြပ္ရြၿပီး အဆိမ့္အရသာ ကဲတဲ႔ အေစ့အဆံ ကို နွစ္ၿခိဳက္စြာ စားသံုးတဲ႔ လူေတြရိွသလို အကယ္၍မ်ား က်ေနာ့္လို အဆိမ့္ အရသာ မႀကိဳက္တဲ႔ စာဖတ္သူမ်ားပါရင္ ဖရံုေစ့ ကိုေတာ့ ေဆးဖက္ဝင္လို႔ က်န္းမာေရးအရ စားသံုးသင့္ေၾကာင္း တိုက္တြန္းပါရေစ။

အမွန္ပါပဲ…အရသာအတိုင္း ဖရံုေစ့က ကယ္လိုရီ အေတာ္မ်ားပါတယ္။၁၀၀ ဂရမ္ ဖရံုေစ့ ဟာ ကယ္လိုရီ ၅၅၉ ေပးပါတယ္။၎ ကယ္လိုရီတန္ဖိုးေတြက *ပရိုတိန္း နဲ႔ *အဆီ ပါဝင္တာေၾကာင့္လို႔ သိရင္ ရုတ္တရက္ လန္႔မသြားၾကပါနဲ႔။

၁) နွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ နွင့္ ေလျဖတ္ျခင္း ကို ေလ်ွာ့ခ်ေပးတဲ႔ အဆီ (Fats)

MUFA (mono-unsaturated fatty acid) အဆီအမ်ိဳးအစားျဖစ္ၿပီး ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ႔ ကိုလက္စထေရာလ္ LDL ကို ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး ေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာလ္ HDL ကို ျမင့္မားေစပါတယ္။ ***ေျမထဲပင္လယ္ေဒသခံ ေတြဟာ MUFA အဓိက ပါဝင္တဲ႔ ဓာတ္စာပံုစံ ေၾကာင့္ နွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ နဲ႔ ေလျဖတ္ျခင္း မွ ေလ်ာ့နည္းေၾကာင္း သုေတသီေတြ ေတြ႕ရိွခဲ႔ပါတယ္။

၂) သဘာဝအိပ္ေဆး ၊ စိတ္ဖိစီးမႈေလ်ာ့က်ေစျခင္း

၁၀၀ ဂရမ္ ဖရံုေစ့ဟာ တေန႔တာလိုအပ္တဲ႔ ပရိုတိန္းရဲ႕ ၅၄% အထိေပးစြမ္းပါတယ္။ အဓိက က သူ႔မွာပါဝင္တဲ႔ Amino acid ၂ မ်ိဳးေၾကာင့္ ဓာတ္စာ အျဖစ္ အသံုးျပဳၾကတာပါ။

***Trytophan ဆိုတဲ႔ အမိုင္နိုအက္စစ္ က Serotonin နဲ႔ Niacin အျဖစ္ ေျပာင္းလဲၿပီး ၎ Serotonin ကို သဘာဝအိပ္ေဆး လို႔ ညႊန္းဆိုၾကတယ္။

***Glutamate ဆိုတဲ႔ အမိုင္နိုအက္စစ္ က GABA (Gamma amino butyric acid) ကို ဖြဲ႕စည္းေပးၿပီး ၎ GABA က စိုးရိမ္ျခင္း၊ စိတ္လႈပ္ရွားျခင္း၊ စိတ္ကဏွာမၿငိမ္ျခင္း၊ ျပင္းစြာေသာကေရာက္ျခင္း စတဲ႔ စိတ္ဖိစီးမႈ ေဝဒနာေတြကို ေလ်ွာ့ခ်ေပးပါတယ္။

၃) တစ္ခုတည္းေသာ ေသြးတြင္း Alkali ကို ျဖစ္ေပၚေစသည့္ ဖရံုေစ့

လူရဲ႕ ေသြးဟာ pH level အရ 7.0 အထက္မွာ ရိွၿပီး Base (Alkali) ဘက္ကို ေရာက္ရပါတယ္။အတိအက်အားျဖင့္ 7.35 မွ 7.45 ၾကား ျဖစ္နိုင္ပါတယ္။ ဤအေျခအေန မွာ တည္ၿမဲဖို႔ နဲ႔ acid Range ထဲ ေရာက္မသြားေစဖို႔ ခႏၶာကိုယ္က Alkalizing လုပ္ေပးရပါတယ္။

Alkali ကို ျဖစ္ေပၚေစတဲ႔ အျခား အစားအစာ ေတြရိွေသာ္လည္း အေစ့အဆံထဲမွာေတာ့ ဖရံုေစ့ တစ္မ်ိဳးတည္းကသာ စြမ္းနိုင္ပါတယ္။

၄) ကင္ဆာကင္းေဝးျခင္း နွင့္ နုပ်ိဳလွပအသားအေရ

အမ်ိဳးသမီးေတြ Vitamin E ရဖို႔ ေနၾကာေစ့ စားၾကသလို ဖရံုေစ့ ကိုလည္း စားနိုင္ပါတယ္။ ၁၀၀ ဂရမ္ ဖရံုေစ့မွာ tocopherol gamma ဆိုတဲ႔ အဆီမွာေပ်ာ္ဝင္တဲ႔ Anti-oxidant  ၃၅.၁၀ မီလီဂရမ္ ပါဝင္ပါတယ္။
***Anti-oxidant သေဘာအတိုင္း Free radicals ေတြကို ဖယ္ရွားေပးမယ္။ ကင္ဆာ နဲ႔ အရြယ္တင္နုပ်ိဳျခင္း ကိုေပးစြမ္းမယ္။ သုေတသီေတြကေတာ့ ဖရံုေစ့ဟာ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ နဲ႔ မမ်ိဳးဥအိမ္ကင္ဆာ ေတြကို အဓိက ကာကြယ္ေပးတယ္လို႔ ေလ့လာေတြ႕ရိွခဲ႔ပါတယ္။

၅) Vitamin B  နွင့္ သတၳဳဓာတ္မ်ား

Vitamin B complex အုပ္စုေတြ ျဖစ္ၾကတဲ႔ Thiamin, Riboflavin, Niacin, Pantothenic acid, Pyridoxin B6 နွင့္ Folate တို႔ပါဝင္ပါတယ္။

အထက္မွာေျပာခဲ႔တဲ႔ ***Trytophan ၆၀ မီလီဂရမ္ ဟာ Niacin ၁ ဂရမ္ ကို ေပးပါတယ္။ ၎ Niacin က မေကာင္းတဲ႔ ကိုလက္စထေရာ္လ္ ကိုေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။
သတၳဳဓာတ္ေတြ အေနနဲ႔ Copper, Manganese, Potassium, Calcium, Iron, Magnesium, Zinc နဲ႔ Selenium တို႔ပါဝင္ပါတယ္။

Manganese မ်ားစြာ ပါဝင္ၿပီး ၎ Manganese က Antioxidant ျဖစ္ဖို႔ တြဲဖက္ကူညီရတာျဖစ္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ကို ခုခံအားျမင့္ေစတဲ႔အတြက္ ကူးစက္ေရာဂါမ်ားမွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

ဒါ့အျပင္ ဖရံုေစ့ဟာ

*ဆီးခ်ိဳရဲ႕ ေနာကိဆက္တြဲ ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးျခင္း
*ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္တည္ျခင္း
*အဆစ္အျမစ္ ေရာင္ရမ္းျခင္း
စတာေတြကိုလည္း သက္သာေစနိုင္ပါတယ္။

ဒါ့ေၾကာင့္ စာဖတ္သူလည္း ဖရံုေစ့ကို သေရစာ အျဖစ္ေရာ၊ အျခား ဟင္းလ်ာ နဲ႔ အသုပ္ေတြ မွာေရာ၊ ေဆးဝါးဓာတ္စာ အျဖစ္ပါ စားသံုးနိုင္ေၾကာင္း မ်ွေဝရင္း…

က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ၾကပါေစ
credit ယမင္းျဖဴ(MeLoveKeep)
ျမန္မာ့ေဆးစြမ္းနွင့္အိမ္တြင္းေဆးျမီးတိုမ်ား

ျမန္မာလူမ်ိဳး အမ်ားစု အပ်င္းေျပစား ေနတဲ့ ေနၾကာေစ့ ကြာေစ့ ဖရံုေစ့ ၁၀၀ ဂရမ္ တို႔မွာ ပါတဲ့ ကယ္လိုရီမ်ား



ေနၾကာေစ့ – ၅၈၄ ကယ္လိုရီ
ကြာေစ့ – ၅၅၇ ကယ္လိုရီ
ဖရံုေစ့ – ၄၄၆ ကယ္လိုရီ
သီပာိုေစ့ – ၅၅၃ ကယ္လိုရီ
ေျမပဲ – ၅၆၇ ကယ္လိုရီ
ဗာဒံေစ့ – ၅၇၆ ကယ္လိုရီ
ကြ်န္ေတာ္တို႔ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြ အသိမ်ားတာ က သည္အေစ့အဆံ ေတြက ကိုလက္စထေရာ(Cholesterol) က်တယ္ ဆိုတာပါ။ ဒါေပမယ့္ ကိုလက္စထေရာ က်ေအာင္ အမ်ားႀကီးစားျပန္ရင္ လည္း တဖက္မွာကယ္လိုရီ တက္လာၿပီး ဝိတ္တက္ေစပါတယ္။


ဖရုံေစ့ တစ္ေန႔ကို လက္တစ္ဆုပ္စာစားရင္ ကင္ဆာနဲ႔ တျခား ေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ႏုိင္

ဖရုံေစ့့မွာ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳေစမယ့္ အာဟာရဓာတ္ေတြ အမ်ားႀကီးပါ၀င္ပါတယ္။
ဖရုံေစ့ေတြကု ဒီအတိုင္းဘဲ စားရင္ျဖစ္ျဖစ္ ေလွာ္ၿပီးစားရင္ျဖစ္ျဖစ္ စားသံုးလို႔ရပါတယ္။

ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္

ဖရုံေစ့မွာ ေဟာ္မႈန္းေတြကို ထိန္းညွိႏိုင္တဲ့ ဓာတ္ေတြ၊ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြျဖစ္ပြားမႈကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ Antioxidants ဓာတ္ေတြ အမ်ားႀကီးပါ၀င္ပါတယ္။
ဖရုံေစ့မွာ ပါ၀င္တဲ့ ဇန္႔ဓာတ္ေတြ၊ Antioxidants နဲ႔ ဗီတာမင္ E တို႔က ဆဲလ္ေတြပ်က္စီးမႈနဲ႔ ေရာင္ရမ္းမႈေတြကို ေလ်ာ့ပါးေစပါတယ္။

ေသြးအတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ထိန္းညွိေပး

ဖရုံေစ့ေတြက ေသြးအတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ေလ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။

အရိုးပြမႈကို ကာကြယ္ေပး

ဖရုံေစ့မွာ သတၱဳဓာတ္၊ ဇန္႔၊ ေကာ့ပါး၊ မဂၢနီဆီယမ္နဲ႔ ပိုတက္ဆီယမ္ဓာတ္တို႔ပါ၀င္တာေၾကာင့္ အရိုးပြမႈကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ေလ်ာ့ခ်ေပး

ပရိုတင္းဓာတ္၊ အမွ်င္ဓာတ္ေတြပါ၀င္တာေၾကာင့္ ဗရုံေစ့ လက္တစ္ဆုပ္စာေလာက္စားထားရင္ ဗိုက္ျပည့္ေနသလို ခံစားရမွာပါ။


"ဖရံုေစ့စားရင္း ရႏိုင္တဲ့ က်န္းမာေရး ေကာင္းက်ိဳးမ်ား"



အဆန္အေစ့ေတြစားရင္ လူ႔ခႏၶာကိုယ္အတြက္ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူး မ်ားစြာ ရႏိုင္တာကို က်န္းမာေရး လိုက္စားတဲ့လူတိုင္းလိုလို သိၾကပါတယ္။ ဖရံုေစ့ေလွာ္က ႂကြပ္ရြကာ ဆိမ့္တဲ အရသာ ရွိၿပီး စားၿပီးရင္း စားခ်င္တဲ့ စိတ္ကို ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္တဲ့ အေစ့အဆန္တစ္မ်ိဳးပါ။ ဖရံုေစ့ မွာ ကယ္လိုရီ ၊ကစီဓာတ္၊ ပ႐ိုတိန္းဓာတ္၊သံဓာတ္၊ မဂၢနီဆီယမ္ဓာတ္၊ဇင့္ဓာတ္၊ ဆဲလီနီယမ္ဓာတ္၊ ပိုတက္ဆီယမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ဖရံုေစ့ေလွာ္စားရင္ ရႏိုင္မယ့္ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကို စုစည္းေရးသားလိုက္ရပါတယ္။

၁။ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း

ဖရံုေစ့မွာ မဂၢနီဆီယမ္ဓာတ္ ပါ၀င္တာမို႔ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈေတြကို ေျပေစႏုိင္တဲ့ အစြမ္း ရွိပါတယ္။ဖရံုေစ့ လက္ဖက္ရည္ ဇြန္းႏွစ္ဇြန္းမွာ မဂၢနီဆီယမ္ ၇၄ မီလီဂရမ္ ပါဝင္ပါတယ္။ သက္ႀကီးရြယ္အို ေတြမွာ မဂၢနီဆီယမ္ ဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့မႈဟာ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ၊အ႐ိုးပြ ေရာဂါေတြနဲ႔ ဆက္စပ္ေနပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ မဂၢနီဆီယမ္ က ခႏၶာကိုယ္တြင္း ဓာတ္ျပဳမႈမ်ားစြာမွာ ပါဝင္ေနပါတယ္။ အာရံုေၾကာေတြကေန ႂကြက္သား ေတြဆီ သတင္းပို႔ ဆက္သြယ္မႈစနစ္ေတြမွာလည္း မဂၢနီဆီယမ္ က ပါဝင္ပါတယ္။ဖရံုေစ့ကို ပံုမွန္စားသံုးရင္ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ၊႐ုတ္တရက္ ႏွလံုးေသြးခုန္ရပ္ကာ ေသဆံုးျခင္းတို႔မွ ကာကြယ္ တားဆီး ေပးပါတယ္။

၂။ကိုယ္ခံအား ေကာင္းေစျခင္း

ဖရံုေစ့က ဇင့္ဓာတ္ႂကြယ္ဝတဲ့ သေရစာ တစ္မ်ိဳးပါ။ ဖရံုေစ့ တစ္ေအာင္စမွာ ဇင့္ ၂ မီလီဂရမ္ ပါဝင္ပါတယ္။ ဇင့္ဓာတ္ဟာ ကြၽန္ေတာ္တို႔ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ မ်ားစြာ အသံုးဝင္ပါတယ္။
ဇင့္ဓာတ္ဟာ ကိုယ္ခံအားကို အားေကာင္းေစျခင္း၊ ဆဲလ္ေတြတည္ေဆာက္ျခင္း၊ အိပ္ေပ်ာ္ ေစျခင္း၊ အေရျပား နဲ႔မ်က္လံုး က်န္းမာေရး ၊ အင္ဆူလင္ ထုတ္လုပ္မႈ၊ နဲ႔ ကာမဆိုင္ရာစိတ္ဆႏၵျဖစ္ေပၚေစျခင္းေတြမွာ ပါဝင္လ်က္႐ွိပါတယ္။ လူ႔ခႏၶာကိုယ္မွာ ဇင့္ဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့ရင္ မၾကာခဏ အေအးမိတုပ္ေကြးေဝဒနာေတြ ဝင္ႏိုင္ျခင္း၊ ေမာပန္းႏြမ္းနယ္ ေနျခင္း၊စိတ္ဓာတ္က်ျခင္း၊
အ႐ိုးပြျခင္း၊ မိခင္မွာ ဇင့္ဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့ပါက ေပါင္ခ်ိန္မျပည့္တဲ့ ကေလးေမြးျခင္း၊ ကေလးငယ္မွာ ဥာဏ္ရည္မမီျခင္းေတြ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ၀က္ျခံအထြက္မ်ားတဲ့သူေတြဟာ ဇင့္ ဓာတ္ၾကြယ္၀တဲ့ ဖရံုေစ့ ကို ေန႔စဥ္စားသံုးပါက ၀က္ျခံေတြကို ေလ်ာ့နည္းသက္သာ ေစပါတယ္။ အသားေရ စိုေျပလွပဖို ့အတြက္လည္း ဖရုံေစ့ မွာအစြမ္း အာနိ သင္ရွိပါတယ္။ အေရျပားေပၚကေသဆံုး သြားတဲ့ ဆဲလ္ေတြေနရာမွာ ဆဲလ္အသစ္ေတြနဲ ့ ပံုမွန္ျပန္လည္ အားျဖည့္ေပးဖို႔ ဖရုံေစ့ ေတြစားသံုးေပးျခင္းကအေထာက္အကူျဖစ္ေစ ႏိုင္ပါတယ္။ဖရံုေစ့ပံုမွန္စားရင္ သားအိမ္ေရာဂါေတြကိုလည္း ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။

၃။ေသြးတြင္းမွ ခႏၶာကိုယ္ကို အက်ိဳးမျပဳတဲ့ အဆီေတြ ေလ်ာ့ခ်ေပးျခင္း

ဖရံုေစ့မွာပါတဲ့ အိုမီဂါ 3 ၊ အိုမီဂါ 6၊ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ျဒပ္ေပါင္းနဲ႔ အမ်ွင္ဓာတ္ေတြ
ေၾကာင့္ အသည္းနဲ႔ ႏွလံုးကို က်န္းမာ ေစပါတယ္။ အိုမီဂါ 3က ခႏၶာကိုယ္ကို အက်ိဳးမျပဳတဲ့ အဆီေတြကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါတယ္္။ ခႏၶာကိုယ္တြင္းက မေကာင္းတဲ့ အဆီေတြကို ေလ်ာ့ခ်ေပးတာမို႔ ဦးႏွာက္ေသြးေၾကာပိတ္ျခင္း၊ ေသြးခဲျခင္းနဲ႔ ႏွလုံးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ အႏၱရာယ္ မ်ားစြာကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္ ။
ပရိုတင္းဓာတ္၊ အမွ်င္ဓာတ္ေတြပါ၀င္တာေၾကာင့္ ဖရုံေစ့ လက္တစ္ဆုပ္စာေလာက္စားထားရင္ ဗိုက္ျပည့္ေနသလို ခံစားရမွာပါ။

၄။ အမ်ိဳးသားမ်ားလည္း မွီဝဲသင့္တဲ့ သေရစာ

အမ်ိဳးသားေတြဟာ အသက္ရတာနဲ႔ အမ်ွ ဆီးႀကိတ္က ျကီးလာတတ္ပါတယ္။ဖရံုေစ့ပံုမွန္စားရင္ ဆီးႀကိတ္ႀကီးျခင္း၊ ဆီးႀကိတ္ကင္ဆာျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

၅။ဆီးခ်ိဳေရာဂါ အတြက္ သဘာဝေဆးတစ္လက္

ဖရံုေစ့မွာ မဂၢနီဆီယမ္ ဓာတ္ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ မဂၢနီဆီယမ္ဓာတ္
နည္းပါးရင္ အင္ဆူလင္ထုတ္လုပ္မႈကို ထိခိုက္ေစၿပီး အင္ဆူလင္ ရဲ႕ တုန္႔ျပန္ႏိုင္စြမ္းကို က်ဆင္းေစႏိုင္ပါတယ္။ အင္ဆူလင္ဆိုတာက လူ႔ခႏၶာကိုယ္တြင္းက သၾကားဓာတ္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးတဲ့ ေဟာ္မုန္း တစ္မ်ိဳးပါ။ ေသြးထဲမွာ သၾကားဓာတ္ေတြ မ်ားလာတာကို ဆီးခ်ိဳေရာဂါ လို႔ ေခၚပါတယ္ ။ဖရံုေစ့ ပံုမွန္စားရင္ ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးျခင္းကိုုလည္း ကာကြယ္ပါတယ္။

၆။ေသြးဆံုးခါနီး အမ်ိဳးသမီး ေတြ အတြက္ သဘာဝကေပးတဲ့ ဓာတ္စာ

ဖရုံေစ့မွာ phytoestrogens ေတြပါဝင္တာမို႔ ရာသီေသြး ဆံုးခါနီးမွာ
ျဖစ္တတ္တဲ့ အဆစ္အျမစ္ နာက်င္ကိုက္ခဲျခင္း၊ စိတ္ခံစားခ်က္ ရုတ္ခ်ည္းေျပာင္းလဲျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္ျခင္းစတဲ့ ေသြးဆုံးခ်ိန္ ကိုက္ခဲမႈေဝဒနာ သက္သာေစပါတယ္။သံဓာတ္ပါ၀င္မႈက အမ်ိိဳးသမီးေတြ အတြက္ ေသြးအားေကာင္းေစၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈေတြကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ဖရံုေစ့မွာ ပါဝင္တဲ့ မဂၢနီဆီယမ္ဓာတ္က အ႐ိုးသိပ္သည္းဆ ေကာင္းေစၿပီး အ႐ိုးပြေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္။

၇။သဘာဝ အိပ္ေဆး၊ စိတ္ၿငိမ္ေဆး
÷÷÷t÷÷÷÷h÷÷÷÷u÷÷÷÷r÷÷÷÷a÷÷
ဖရံုေစ့မွာ အမိုင္ႏို အက္ဆစ္တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့
Tryptophan(ထရစ္ပတိုဖန္) ပါ၀င္မႈ ျမင့္မားပါတယ္။ Tryptophan(ထရစ္ပတိုဖန္) ကို ခႏၶာကိုယ္ကေန Serotoninအျဖစ္ေျပာင္းလဲေစႏိုင္ပါတယ္။ Serotonin ကေန melatonin(အိပ္ေပ်ာ္ေစတဲ့ေဟာ္မုန္း)အျဖစ္ ေျပာင္းေပးၿပီး ေကာင္းေကာင္း အိပ္ေပ်ာ္ေစပါတယ္။နာတာ႐ွည္ အိပ္မေပ်ာ္ေရာဂါ စြဲကပ္ေနတဲ့ လူေတြ အေနနဲ႔ ညအိပ္ရာ မဝင္ခင္မွာ ဖရံုေစ့မွာပါဝင္တဲ့ Tryptophan နဲ႔ ကဆီဓာတ္ပါတဲ့ အစားအစာ တစ္ခုခု တြဲၿပီးစားသံုးရင္ ႏွစ္ၿခိဳက္စြာ အိပ္ေပ်ာ္ ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဖရံုေစ့မွာပါတဲ့ Glutamate ဆိုတဲ႔ အမိုင္နိုအက္စစ္ က GABA (Gamma amino butyric acid) ကို ဖြဲ႕စည္းေပးၿပီး စိတ္လႈပ္ရွားျခင္း၊ စိတ္ကဏွာမၿငိမ္ျခင္း၊ေသာကေရာက္ျခင္း စတဲ႔ စိတ္ဖိစီးမႈ ေဝဒနာေတြကို ေလ်ွာ့ခ်ေပးပါတယ္။

၈။အေရာင္က်ေစျခင္း

ဖရံုေစ့ မွာ အင္ဒိုမက္တာစင္(Indomethacin)ေဆးနဲ႔ တူတဲ့
အက်ိဳးအာနိသင္ေတြ ႐ွိပါတယ္။ အင္ဒိုမက္တာစင္(Indomethacin)ဆိုတာ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ရမ္းနာေတြမွာ အသံုးျပဳတတ္တဲ့ အေရာင္က်ေဆးပါ။ အင္ဒိုမက္တာစင္(Indomethacin)မွာ အစာလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ေဆးအျပစ္ေတြ ႐ွိေပမယ့္ ဖရံုေစ့မွာေတာ့ မ႐ွိတာမို႔ အဆစ္ေရာင္၊ အဆစ္နာ ေဝဒနာသည္ေတြ ေန႔စဥ္ မွီဝဲသင့္ပါတယ္။

၉။ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္

ဖရုံေစ့မွာ ေဟာ္မုန္းေတြကို ထိန္းညွိႏိုင္တဲ့ ဓာတ္ေတြ၊ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြျဖစ္ပြားမႈကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ Antioxidants ဓာတ္ေတြ အမ်ားႀကီးပါ၀င္ပါတယ္။

ဖရုံေစ့မွာ ပါ၀င္တဲ့ ဇင့္ဓာတ္ေတြ၊ Antioxidants နဲ႔ ဗီတာမင္ E တို႔က ဆဲလ္ေတြပ်က္စီးမႈနဲ႔ ေရာင္ရမ္းမႈေတြကို ေလ်ာ့ပါးေစပါတယ္။

ဖရုုံေစ့ ကDHEA (Di hydro epi-androstenedione) ကိုု တားဆီးနိဳင္လို႔ အမ်ိဳးသားေတြမွာ ဆီးႀကိတ္ကင္ဆာကိုုကာကြယ္ေပးျပီး ၊ အမ်ိဳးသမီးမ်ားအတြက္ သားဥ အိမ္ ကင္ဆာကိုု ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

ဖရံုေစ့ကို ေနရာအမ်ိဳးမ်ိဳးမွာ အသံုးျပဳေနၾကပါတယ္။ မကၠဆီကန္ ဟင္းလ်ာ ေတြမွာ ဖရံုေစ့ကို ထည့္သြင္း ခ်က္ျပဳတ္ၾကပါတယ္။ ဥေရာပ အလယ္ပိုင္းမွာ ဖရံုသီးစိုက္ခင္းေတြကို စိုက္ပိ်ဳးၿပီး ဖရံုေစ့ကို ႀကိတ္ကာ အဆီ ထုတ္လုပ္ၾကပါတယ္။ဖရံုေစ့ကို ေပါင္မုန္႔၊ ကိတ္မုန္႔ေတြထဲ ထည့္ဖုတ္လို္႕ရသလို အသီးအရြက္ သုပ္ေတြထဲမွာလည္း ထည့္ၿပီး စားေလ့႐ွိၾကပါတယ္။ ကြၽန္ေတာ္တို႔ႏိုင္ငံမွာ ေတာ့ ရွမ္းျပည္နယ္ နဲ႔ ခ်င္းျပည္နယ္ကေန အမ်ားဆံုး ထြက္ရိွလာတဲ႔  ဖရံုေစ့ ေတြကို ေလွာ္ၿပီး ႏိုင္ငံ အႏွံ႔ ျဖန္႔ခ်ီကာ သေရစာ အျဖစ္ စားသံုးၾကပါတယ္။ ဖရံုေစ့အမ်ိဳးအစား အေနနဲ႔ အျဖဴေရာင္၊ အညိဳေရာင္၊ အမည္းေရာင္ေတြ ႐ွိတတ္ပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ အားလပ္ခ်ိန္မ်ားမွာ(TV,႐ုပ္႐ွင္ၾကည့္ေနစဥ္မွာ) ခႏၶာကိုယ္ ကို အက်ိဳးမျပဳတဲ့ အစားအစာ ေတြ စားမယ့္အစား ဖရံုေစ့ ကို စားသံုးဖို႔ တိုက္တြန္းလိုက္ရပါတယ္။

ဟမ္စိုင္း(ေဆး-မန္း)
မူရင္းပိုင္ရွင္မ်ားအား ေလးစားစြာ(credit)ေပးပါတယ္ခင္ဗ်ာ။