အဟာရဓာတ္ ျကြယ္ဝပီးက်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးမ်ားတဲ႕ မ်ွစ္

မၽွစ္ႀကိဳက္တဲ့သူေလးေတြရွိလား
ေၾကာ္ပဲစားစား၊ သုပ္ပဲစားစား၊ ဟင္းရည္ပဲခ်က္စားစား၊ ျပဳတ္ၿပီးေတာ့ အတို့အျမႇုပ္အေနနဲ႔ပဲစားစား စားလို့ေကာင္းတဲ့ မၽွစ္ကေလးက စားေကာင္း႐ုံမွာတင္ၿပီးမသြားပါဘူး။ က်န္းမာေရးအတြက္လည္း အေထာက္အကူျပဳေပးနိုင္ပါေသးတယ္ေနာ္။ စားလိုက္ရင္ ခံတြင္းထဲမွာ ခပ္ရွိန္းရွိန္းေလးျဖစ္သြားတာေၾကာင့္ မၽွစ္စားရတာကို ႀကိဳက္တဲ့သူတိုင္း ဒီေဆာင္းပါးေးလကို ဖတ္ၾကည့္သင့္တယ္ေနာ္။
မၽွစ္ဆိုတာ.....
ျမက္မ်ိဳးရင္းဝင္အပင္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး အႀကီးဆုံးနဲ႔အရွည္ဆုံးေသာ ျမက္မ်ိဳးရင္းဝင္အပင္တစ္မ်ိဳးပါ။ ဝါးပင္ႏုႏုေလးေပါ့။ ရက္သတၱပတ္ႏွစ္ပတ္အရြယ္မတိုင္ အျမင့္ တစ္ေပအရြယ္မျပည့္ခင္မွာ ခူးဆြတ္ထားတဲ့ ဝါးပင္ရဲ့ သားတက္ေလးေတြေပါ့။ စားလိုက္ရင္ ခပ္ႂကြပ္ႂကြပ္ေလးနဲ႔စားေကာင္းလွပါတယ္။ အရြယ္ေရာက္လာတဲ့အခါမွာလည္း ေဆာက္လုပ္ေရးနဲ႔ အျခားေသာအရာေတြအတြက္ အသုံးဝင္တဲ့ ဝါးပင္ျဖစ္လာတာပါ။ အာရွနိုင္ငံအမ်ားစုမွာ ေပါက္ေရာက္ၿပီး အာရွေဒသခံေတြအတြက္ ေတာ္ေတ္ာေလးအသုံးဝင္တဲ့ အပင္တစ္မ်ိဳးေပါ.။
ဘယ္လိုအာဟာရဓာတ္ေတြရရွိနိုင္လဲ……….
မၽွစ္က ပရိုတင္းႂကြယ္ဝသလို ကယ္လ္လိုရီပါဝင္မွုနည္းပါတယ္။ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္လည္းပါဝင္ေနပါတယ္။ သၾကားဓာတ္ပါဝင္မွုနည္းသလို အဆီဓာတ္လည္းပါဝင္မွုနည္းပါတယ္။ ဒါေတြအျပင္ အမၽွင္ဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္ A၊ ဗီတာမင္ B အုပ္စု၊ ဗီတာမင္ E၊ အမိုင္နိုအက္ဆစ္၊ ကယ္လ္ဆီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ပိုတက္ဆီယမ္၊ ဆိုဒီယမ္၊ ဇင့္၊ မဂၢနိ့၊ ဆီလီယမ္၊ သံဓာတ္တို့ပါဝင္ေနပါတယ္။
က်န္းမာေရးအတြက္ ဘယ္လိုအေထာက္အကူျပဳလဲ………
အာရွနိုင္ငံအမ်ားစုမွာ ႏွစ္ႏွစ္ၿခိဳက္ၿခိဳက္စားသုံးတတ္ၾကတဲ့ မၽွစ္က အခုလိုက်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးေတြရရွိေစနိုင္ပါတယ္။
✓ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ေစနိုင္တယ္
ကယ္လ္လိုရီ၊ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ နဲ႔ သၾကားဓာတ္ပါဝင္မွုနည္းတာေၾကာင့္ ဝိတ္တက္တာမ်ိဳးကို မျဖစ္ေစနိုင္ပါဘူး။ အမၽွင္ဓာတ္လည္းႂကြယ္ဝစြာပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ အဆာခံနိုင္ေစတဲ့အတြက္ ဝိတ္ခ်ေနသူေတြနဲ႔ အထူးသင့္ေတာ္မွာပါ။
✓ ႏွလုံးက်န္းမာေစနိုင္တယ္
မၽွစ္မွာ ေသြးတြင္းက အက်ိဳးမျပဳကိုလက္စထေရာ (LDL) ေတြကိုေခ်ဖ်က္ေပးနိုင္တဲ့ phytosterols နဲ႔ phytonutrients တို့ပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ ေသြးတြင္းကိုလက္စထေရာကိုက်ေစၿပီး ေသြးေၾကာေတြထဲမွာ ေသြးစီးဆင္းမွုကို ေကာင္းမြန္ေစမွာအေသအခ်ာပါ။ ခႏၶာကိုယ္မွာ ေသြးစီးဆင္းမွုေကာင္းေစနိုင္ၿပီး ႏွလုံးအပါအဝင္ ခႏၶာကိုယ္တစ္ခုလုံးကို က်န္းမာေစနိုင္မွာပါ။
✓ ေသြးတြင္းကိုလက္စထေရာကို ထိန္းညႇိေပးနိုင္တယ္
သုေတသနျပဳေလ့လာမွုေတြအရ မၽွစ္ကိုစားသုံးေပးတာက ေသြးတြင္းက အက်ိဳးမျပဳကိုလက္စထေရာေတြကို က်ဆင္းေစနိုင္ၿပီး ကိုယ္တြင္းအဆီေတြကိုေခ်ဖ်က္ေပးနိုင္ၿပီး အူမႀကီးလွုပ္ရွားမွုကို ေကာင္းမြန္ေစနိုင္ပါတယ္။
✓ကင္ဆာကာကြယ္ေပးနိုင္တယ္
မၽွစ္မွာပါဝင္ေနတဲ့ phytosterols က ကင္ဆာကာကြယ္ေပးနိုင္တဲ့ အာနိသင္ရွိၿပီး အဆုတ္ကင္ဆာ၊ အစာအိမ္ကင္ဆာ၊ သားအိမ္ကင္ဆာ၊ ရင္သားကင္ဆာေတြမျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္ေပးနိုင္သလို အမၽွင္ဓာတ္ႂကြယ္ဝမွုေၾကာင့္ အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္နိုင္ေျခကိုလည္း အထိေရာက္ဆုံးေလၽွာ့ခ်ေပးနိုင္ပါတယ္။
✓ကိုယ္ခံအားေကာင္းေစနိုင္တယ္
မၽွစ္မွာပါဝင္ေနတဲ့ ဗီတာမင္ နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြက ကိုယ္ခံအားကိုေကာင္းေစနိုင္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္တြင္းကိုယ္ပမွာ ေရာဂါကင္းေနေစဖို့ အထိေရာက္ဆုံး အားျဖည့္ေပးမွာျဖစ္ပါတယ္။
✓ဝမ္းမွန္ေစနိုင္တယ္
အမၽွင္ဓာတ္ႂကြယ္ဝတာေၾကာင့္ အစာေၾကေစနိုင္ၿပီး ဝမ္းမွန္ေစနိုင္ပါတယ္။ ဝမ္းခ်ဳပ္မွုကို ကင္းေစတာေၾကာင့္ အစာေျခစနစ္က်န္းမာေစဖို့ စားေပးသင့္တဲ့ အစားအစာတစ္ခုပါ။
✓နာက်င္ေရာင္ရမ္းမွုကို သက္သာေစနိုင္ပါတယ္
မၽွစ္က အေရာင္က်ေစနိုင္သလို နာက်င္ကိုက္ခဲမွုကိုလည္း သက္သာေစနိုင္ပါတယ္။ အနာက်က္ေစနိုင္တဲ့အာနိသင္လည္းရွိတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ ျပင္ပကအနာေတြအတြက္ အသုံးျပဳလို့ရသလို ကိုယ္တြင္းမွာျဖစ္တဲ့ အနာေတြက်က္ေစဖို့လည္း မၽွစ္ကို စားေပးလို့ရပါတယ္။
အသက္ရွုလမ္းေၾကာင္းကို က်န္းမာေစနိုင္တယ္
အသက္ရွုလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာျပႆနာေတြအတြက္ မၽွစ္ျပဳတ္ရည္ကိုေသာက္သုံးေပးလို့ရပါတယ္။ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ခ်ိဳးထားတဲ့ မၽွစ္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး အိုးတစ္ခုထည့္လို့ ေရအသင့္အတင့္ထည့္ၿပီး ၅ မိနစ္ၾကာျပဳတ္ပါ။ ခဏ အေအးခံၿပီး ေနာက္ထပ္ ၁၀ မိနစ္ၾကာထပ္ျပဳတ္ေပးပါ။ ရလာတဲ့ျပဳတ္ရည္ကို ပ်ားရည္နဲ႔ေရာစပ္လို့ ေသာက္ေပးလို့ရပါတယ္။
အဆိပ္ေျပေစနိုင္တယ္
ေရွးအစဥ္အဆက္ကတည္းက အသုံးျပဳခဲ့ၾကတာပါ။ မၽွစ္က အဆိပ္အေတာက္ေျပေစနိုင္ပါတယ္။ မၽွစ္ကို ႀကိတ္ၿပီးရလာတဲ့အရည္ကို အဆိပ္ရွိတဲံအေကာင္ကိုက္ခံရတဲ့ေနရာမွာ စြတ္ေပးလို့ရပါတယ္။ အဆိပ္ျပင္းလြန္းတဲ့အေကာင္ကိုက္ခံရရင္ေတာ့ ဆရာဝန္နဲ႔ အျမန္ဆုံးျပသတာက အေကာင္းဆုံးျဖစ္မွာပါ။
ေသြးေပါင္က်ေစနိုင္တယ္
ပိုတက္ဆီယမ္ပါဝင္မွုေၾကာင့္ ေသြးေပါင္က်ေစနိုင္ၿပီး ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကို အေကာင္းဆုံးထိန္းညႇိေပးနိုင္ပါတယ္။ ေသြးတိုးရွိသူေတြ စားသုံးေပးလို့ရပါတယ္။
မၽွစ္ကက်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားေပမယ့္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေမေမေတြနဲ႔ေတာ့ မသင့္ေတာ္ပါဘူး။
ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ မၽွစ္ကို လုံးဝမစားသင့္ပါဘူး။