Beetroot (သၾကားမုန္လာဥ/ႏိုကိုဥ)ရဲ႕ ေကာင္းက်ိဳးမ်ား




Beetroot (သၾကားမုန္လာဥ/ႏိုကိုဥ)ရဲ႕ ေကာင္းက်ိဳးမ်ား
🌱🌱🌱t🌱🌱h🌱🌱u🌱🌱r🌱🌱a🌱🌱🌱

City martတို႔ Ocean Center တို႔ ေရာက္ရင္ သတိထားမိတဲ့ ဥတစ္မ်ိဳးကို ေတြ႕ရပါတယ္။ ဥနီ(Beetroot) သို႔မဟုတ္  ႏိုကိုဥ သို႔မဟုတ္ သၾကားမုန္လာဥ လို႔ေခၚတဲ့ ဥတမ်ိဳးပါပဲ။ခ်ိဳျမတဲ့ အရသာကိုႀကိဳက္လို႔ ေလ့လာၾကည့္မိပါတယ္။

Beetroot က ၁၄၀၀ဘီစီေလာက္က Beta ဆိုတဲ့လက္တင္စကားကေန ဆင္းသက္လာၿပီး သူရဲ႕ ခ်ိဳျမတဲ့အရသာေၾကာင့္ Sugar Beetလို႔ ေျပာင္းလဲေခၚေဝၚခဲ့ၾကပါတယ္။Beetroot ကို ေျမာက္အေမရိက မွာ စိုက္ပ်ိဳးျဖစ္ထြန္းကာ အသံုးမ်ားခဲ့တယ္လို႔ သိရပါတယ္။Bartolomeo Sacchiဆိုတဲ့Italian လူမ်ိဳး၊အစာအိမ္အူလမ္းေၾကာင္းကုတဲ့အျပင္ စာလည္းေရးတဲ့ စာေရးဆရာက Beetroot ရဲ႕ ေကာင္းက်ိဳးေတြ ေရးသားၿပီး Beetroot က လူသိမ်ားလာပါတယ္။ Beetroot နဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ေပါင္းၿပီး အစာမေၾကတဲ့ ေရာဂါနဲ႔ ေသြးေရာဂါတခ်ိဳ႕ကို ကုသေပးခဲ့ပါတယ္။

၁၉ရာစု အလယ္ေလာက္မွာ Beetroot ကို
ဝိုင္ရဲ႕ အေရာင္ခ်ယ္ရာမွာ စတင္အသံုးျပဳလာၾကပါတယ္။ Beetroot ဆိုတာ မုန္လာဥလို အပင္တမ်ိဳးျဖစ္ၿပီး အ႐ိုးနီညိဳေရာင္ နဲ႔ အရြက္အစိမ္းေရာင္ ပင္ပုတမ်ိဳးပါပဲ။ Beetroot ကို စားသံုးႏိုင္ဖို႔ စတင္စိုက္ပ်ိဳးခ်ိန္မွ ရိတ္သိမ္းခ်ိန္ထိ ၂လနီးပါးသာ ၾကာျမင့္ပါတယ္။ကမာၻ့ႏိုင္ငံအႏွံ့မွာ Beetroot ကိုနာမည္မ်ိဳးေပါင္း မ်ားစြာ ေခၚေဝၚၾကပါတယ္။အီဂ်စ္မွာ Crosby’s Egyptian လို႔ေခၚေဝၚၿပီး တခ်ိဳ႕ႏိုင္ငံေတြမွာ Yellow root လို႔လည္းေခၚၾကပါတယ္။

Beetroot ရဲ႕ အရြက္ကို စားလို႔ရပါတယ္။အရသာက မုန္ညင္းရြက္နဲ႔ တူပါတယ္။Beetroot ကို ျပဳတ္ၿပီးစားၾကသလို၊မီးဖုတ္ၿပီးစားၾကပါတယ္။အစိမ္းစားတဲ့အျပင္ ေဖ်ာ္ရည္ေဖ်ာ္ကာ စားၾကသလို၊ဆလပ္ရြက္နဲ႔ေရာၿပီး သုပ္စားတတ္ၾကပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အေမရိကန္ႏိုင္ငံက Beetroot ကို အခ်ဥ္တည္ၿပီး ဆီသြပ္ဘူးထဲထည့္ကာ ႏိုင္ငံတကာကို တင္ပို႔ေရာင္းခ် ၾကပါတယ္။

အေရွ႕ဥေရာပ ႏိုင္ငံတခ်ိဳ႕မွာ Beetroot ကို စြပ္ျပဳတ္လုပ္ကာ ေသာက္သံုးၾကပါတယ္။အႏိၵယနာမည္ေက်ာ္ စာဖိုမႉးမ်ားက Beetroot ကို အခ်ိဳပြဲအတြက္ ပူတင္း၊ဂ်ယ္လီ လုပ္ကာ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ဒပ္ခ်္လူမ်ိဳးေတြက အခ်ဥ္လုပ္ထားတဲ့ Beetroot ထဲကို ၾကက္ဥျပဳတ္ထည့္ကာ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္သိမ္းကာ စားသံုးၾကပါတယ္။Beetroot ရဲ႕ အရသာေတြနဲ႔ အာဟာရတန္ဖိုးေတြက ၾကက္ဥထဲ စီးဆင္းတယ္လို႔ ယံုၾကည္ကာ စားသံုးၾကပါတယ္။နာမည္ႀကီး ယူကရိန္းစားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ Beetroot အသားညႇပ္ေပါင္မုန္႔က နာမည္ႀကီးလွပါတယ္။Australia မွာ အခ်ဥ္စိမ္ထားတဲ့ Beetroot ကို အမဲသားနဲ႔ ဟန္ဘာကာ လုပ္စားတာက နာမည္ႀကီးလွပါတယ္။ဂ်ာမနီမွာ Beetroot ကို ေခ်ၿပီး ေျပာင္းဖူး၊ၾကက္သြန္၊အာလူးတို႔နဲ႔ ဟင္းပြဲလုပ္ကာစားၾကပါတယ္။

Beetroot ၁၀၀ဂရမ္မွာ Energy ၄၃ကီလိုကယ္လိုရီ၊ကာဘြန္ဟိုက္ၿဒိတ္ ကစီဓာတ္က ၆.၇၆ ဂရမ္၊ အမွ်င္ဓာတ္က ၂.၈ဂရမ္၊ အဆီဓာတ္က ၀.၁၇ ဂရမ္၊အသားဓာတ္ ၁.၆၁ ဂရမ္၊ဗီတာမင္ေအ၊ဗီတာမင္ဘီဝမ္း၊ဗီတာမင္ စီ၊ဗီတာမင္ဘီတူး ၊ေဖာလိတ္၊သြပ္ဓာတ္၊မန္းဂနိ၊ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ သတၳဳဓာတ္ေျမာက္ျမားစြာပါဝင္ပါတယ္။ေရဓာတ္ ၈၈%ပါဝင္ပါတယ္။

က်န္းမာေရးအရ ေကာင္းက်ိဳးမ်ား



၁။ ေသြးေပါင္ထိန္းညႇိေပးျခင္း

Beetroot မွာ Betaဆိုတဲ့ ဓာတ္က ခႏၶာကိုယ္ထဲေရာက္ရင္ တစ္နာရီအတြင္း ေသြးေပါင္ထိန္းညႇီေပးၿပီး ေလျဖတ္တာ၊ႏွလံုး Attack ရတာေတြကေန ကာကြယ္တယ္လို႔ အေရွ႕တိုင္း တိုင္းရင္းေဆးေတြက ဆိုပါတယ္။

၂။စိတ္ဖိစီးမႈကို တြန္းလွန္ေပးျခင္း

Beetroot မွာ မဂၢနီစီယမ္ႂကြယ္ဝစြာပါဝင္တာမို႔ ႂကြက္သားေတြအားေကာင္းေစတဲ့အျပင္ ၊စိတ္ဖိစီးမႈကို တြန္းလွန္ေပးပါတယ္။

၃။ေသြးအားနည္းေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးျခင္း

Beetroot မွာ သံဓာတ္ႂကြယ္ဝစြာပါတာမို႔ ေသြးအားနည္းေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အမ်ိဳးသမီးငယ္ေတြ အထူးေသာက္သံုးသင့္ပါတယ္။

၄။ အူမႀကီးကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပးျခင္း

Beetroot မွာပါတဲ့ Betacyaninလို႔ေခၚတဲ့ အနီေရာင္ျခယ္ဓာတ္က အူမႀကီးကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ျခင္းကေန ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ဒါ့အျပင္ ဆီးမွန္ ဝမ္းမွန္ ေစပါတယ္။

၅။အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို ကာကြယ္ေပးျခင္း

Beetroot မွာပါတဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ဂုဏ္သတၱိေတြက အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကေန ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

၆။အျမင္အာရံု၊အသည္းနဲ႔ေက်ာက္ကပ္အားေကာင္းေစျခင္း

Beetroot မွာ ဗီတာမင္ေအနဲ႔ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္အမ်ိဳးႏြယ္ဝင္ေတြ ပါဝင္တာမို႔ အျမင္အာရံု၊အသည္းနဲ႔ေက်ာက္ကပ္အားေကာင္းေစပါတယ္။

၇။အစာေၾကေစျခင္း

Beetroot မွာပါတဲ့ ဘီတာမင္မ်ားစြာက မုန္႔ခ်ိဳအိတ္ကို အားျဖည့္ေပးၿပီး အစာေၾကေစပါတယ္။

၈။အေရျပားကိုလွပေစျခင္း

ဗီတာမင္စီ၊copper နဲ႔ ေဖာ္လစ္အက္ဆစ္ေတြ ပါဝင္တာမို႔ အဆိပ္အေတာက္ကင္းေစကာ အေရျပားကို လွပေစပါတယ္။ဆံေကသာကို နက္ေမွာင္ေစပါတယ္။
Anti-aging root လို႔ေတာင္တင္စားၾကပါတယ္။

၉။ဆီးခ်ိဳသမားေတြ စားလို႔ ရ မရ

Beetroot ရဲ႕ အခ်ိဳဓာတ္ေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳသမားေတြ စားလို႔ ရ မရ ေမးလာစရာရွိပါတယ္။ Beetroot မွာ ကယ္လိုရီနည္းၿပီး အမွ်င္ဓာတ္မ်ားတာမို႔ သင့္တင့္ရံုစားသံုးႏိုင္ပါတယ္။

၁၀။ဝိတ္က်ေစျခင္း

Beetroot မွာ သက္ေစာင့္ဓာတ္၊အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ အသားဓာတ္မ်ားစြာပါဝင္ၿပီး ကယ္လိုရီနည္းပါးတာမို႔ ခႏၶာကိ္ုယ္ အေလးခ်ိန္ကို က်ေစႏိုင္ပါတယ္။

၁၁။အ႐ိုးအားေကာင္းေစျခင္း

Beetroot မွာ မဂၢနီစီယမ္နဲ႔ ကယ္စီယမ္ေတြပါတာမို႔ အ႐ိုးပြေရာဂါကေန ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

Beetroot ေဖ်ာ္ရည္ေဖ်ာ္စပ္နည္း



Beetroot တစ္ဥ၊မုန္လာဥနီတစ္ဥ၊ ဂ်င္းလက္တဆစ္၊
ပန္းသီးစိမ္းတစ္လံုး၊လီမြန္တစ္ျခမ္းနဲ႔ ေရ ၃၀၀ CCနဲ႔ ေဖ်ာ္စပ္ထဲေရာထည့္ကာ ေဖ်ာ္ေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။
အေနာက္ႏိုင္ငံေတြမွာ ေသြးက်ေစတယ္လို႔ နာမည္ႀကီးလွပါတယ္။

အျမင္အာရံုၾကည္လင္ေစမဲ့ ႏိုကိုဥ

အသက္အရြယ္ရလာၿပီဆိုရင္ အျမင္အာရံုေတြေ၀၀ါးလာတတ္တာသဘာ၀ပါပဲ။ ဒီေန႔ေခတ္မွာဆို တီဗီ ဂိမ္း ေဖ့ဘုတ္ေတြ အသံုးမ်ားလာၾကလို႔ ငယ္ငယ္ကတည္းက ပါ၀ါမ်က္မွန္ေတြ တပ္ေနၾကပါတယ္။

ႏိုကိုဥကေတာ့ ငယ္စဥ္ကပဲျဖစ္ျဖစ္ အသက္အရြယ္ရလာရင္ျဖစ္ျဖစ္ အျမင္အာရံုနဲ႔ပတ္သတ္တဲ့ ျပႆနာေတြကို ေျဖရွင္းေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အသည္းအဆီဖံုးတာကိုလည္း သက္သာေစၿပီး ေသြးလည္ပတ္မႈကိုေကာင္းမြန္ေစတဲ့အျပင္ တျခားက်န္းမာေရးအတြက္ အထူးေကာင္းမြန္ပါတယ္။

ႏိုကိုဥကို သုပ္စားရေအာင္

ႏိုကိုဥ ၂ ဥ (သို႕) ၃ ဥ

ၾကက္သြန္နီ ၂ လံုး

သံလြင္ဆီ အသန္႔

ရွလကာရည္

ဆား

ျပင္ဆင္ျခင္း

ႏိုကိုဥကိုအခြံႏႊာၿပီး ေရ ၊ ဆားအနည္ငယ္ထည့္ၿပီး ျပဳတ္လိုက္ပါ။

ပြက္လာၿပီဆိုရင္ မီးဖိုေပၚကခ် အေအးခံၿပီး အတံုးေသးေသးေလးလွီးကာ ခြက္တစ္လံုးထဲထည့္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကို အခြံႏႊာ အတံုးေလးေတြလွီးၿပီး ႏိုကိုဥနဲ႔ေရာလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ သံလြင္ဆီအနည္း၊ ရွလကာရည္အနည္းငယ္နဲ႔ ဆားအနည္းငယ္ထည့္ပါ။

ၿပီးရင္ ေသခ်ာႏ်ွယ္ေပးပါ။ တကယ္လို႔ ဆားမေကာင္းရင္ဆားထပ္ထည့္ၿပီး တျခားဟင္းခတ္မႈန္႔ေတြလည္း ထည့္လို႔ရပါတယ္။ သုပ္ၿပီးလို႔ တစ္နာရီေလာက္ထားၿပီးမွ စားသုံးေပးပါ။

အသည္းနဲ႔ အူမႀကီးကို သန္႔စင္ေစတဲ့အျပင္ အျမင္အာရံုကိုတိုးတက္လာေစပါတယ္။ ႏိုကိုဥသုပ္ကိုေန႔တိုင္းစားေပးဖို႔ အႀကံျပဳပါရေစ။